Giresun’un Çavuşlu beldesi, senelerdir katı atık tesisinin verdiği çevresel zararlarla karşı karşıya. Şimdi de sahilde kurulacak balık tesisi ve katı atık santralinin tehdidi ile karşı karşıya
Giresun’un Görele ilçesine bağlı 2 bin 400 nüfuslu Çavuşlu beldesinde yaşayan yurttaşlar, senelerdir ekolojik yıkımlarla karşı karşıya. 2014 yılında yurttaşların bütün tepkilerine rağmen beldeye bir katı atık tesisi yapıldı. Bu tesis sonrası belde çöp kokusundan geçilmezken, çöp sularının derelere sızması sonucu dereler de kirlendi. Belde halkı bu atık tesisinin etkilerini henüz üstünden atamazken, şimdi de Taşucu mevkiinde bulunan 100 dönümlük arazi üzerinde katı atık bertaraf ve enerji üretimi tesisi kurulması planlanıyor. Beldenin sahiline ayrıca balık yetiştiriciliği tesisi yapılacak.
Belde sakinleri yaşananlar Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney’e anlattı
‘Hastalıklar arttı’
Karadeniz’in bütün çöpünün beldelerine getirildiğini kaydeden belde sakini Hayriye Gül, katı atık tesisi yapılırken kandırıldıklarını belirterek, çöplük sularının derelere aktığını, balıkların öldüğünü dile getirdi. Çöp tesisi sonrası insanlarda akciğer ve kalp hastalıkları çıkmaya başladığını aktaran Gül, şimdi de denizin çöplük haline getirilmek istediğini belirtti. “Neden Çavuşlu çöplük olarak seçiliyor. Buranın insanı insan değil mi?” diye soran Gül, “Çavuşlu’nun suyu, havası, deresi gitti. Denizin de elimizden alınmasını istemiyoruz. Sahilde denize girmek isteyen torunlarımızın önünün kesilmesini burayı terk etmelerini istemiyoruz” dedi.
‘Tesis suyumuzu yok edecek’
15 yıl önce İstanbul’dan memleketi Çavuşlu’ya taşındığını dile getiren Zeynep Sefer de çocuklarının temiz bir denize girmesi için buraya geldiğini, fakat yapılacak tesis ile sahilin yok olacağını söyledi. Çöp tesisinin sularının denize döküldüğünü ifade eden Sefer, “İçme sularına karışan çöp sularından kaynaklı gözlerim alerji oldu, aylarca geçmedi. Biz içme suyunu kullanamıyoruz. Denize giremiyoruz. Sahile çöp suları için boru koydular, o bölgeden fare ve sivrisineklerden kaynaklı geçemiyoruz” dedi.
Yetkililere “Neden sosyal alanlar yapılmıyor da Çavuşlu’yu pislik içinde bırakacak şeyler yapılıyor?” diye seslenen Sefer, “Balık tesisini de istemiyoruz, arkamız çöplük önümüz balık çöplüğü olacak. Bizim insan gibi yaşamaya hakkımız yok mu?” diye konuştu.
‘Halk kobay değildir’
Çavuşlu Belediyesi çalışanı Abdullah Kalafat ise katı atık bertaraf ve enerji üretimi tesisi kurulmasının çevreye, doğaya, insana zarar veren bir yatırım olduğunu söyledi. Yapılmak istenen balık tesisinde ise balıklara kimyasal yemler verileceğini aktaran Kalafat, “Kimyasal yem yiyen balıkların dışkıları, diğer balıkların yumurtalarının üzerine gelip onları öldürüyor. Çavuşlu’nun halkı kobay değil” diyerek tepki gösterdi.
Eski vekiller parayı kazanıyor
Çöp tesisinden kaynaklı balkonlarda oturamadıklarını sözlerine ekleyen Kalafat, şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanı bize söz verdi ‘1 yıl müsaade edin’ dedi ama 1 buçuk yıl oldu. Eski milletvekilleri bu çöpün taşınmasından para kazanıyor. Bir de 80 tondan fazla dökülmüyor diyorlar ama yalan söylüyorlar. Her gün 12-15 kamyon çöp dökülüyor.”
GİRESUN