Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, temmuz ayında destek hatlarına yapılan başvuruları raporlaştırdı. Rapora göre, kadınlara yönelik hak ihlallerinin yaşandığı kurumların başında polis merkezleri ve savcılıklar geliyor
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) temmuz ayında destek hatlarına gelen başvurulara ilişkin verilerini ve değerlendirmelerini içeren rapor açıkladı. Rapora göre temmuz ayında toplamda 417 kişi destek hatlarına başvurdu. Temmuz ayında toplamda 417 kadının KCDP’ye başvurduğunun açıklandığı raporda, başvuru oranının yüzde 15 arttığı, bu durumun ise kadınların daha çok şiddete uğradığını ve çözüm arayışından vazgeçmediklerini ortaya koyduğu vurgulandı.
İstismar başvuruları arttı
Temmuz ayında çocuk istismarı nedeniyle gelen başvuruların bir önceki aya göre yüzde 39.6 oranında arttığı ifade edilen raporda, “kadınların, çocuk yaşta cinsel istismara uğradıkları, susmak zorunda bırakıldıklarını ancak daha fazla sessiz kalmayı istemeyerek kendilerine ulaştıklarına” yer verildi. Yanı sıra başvuru hatlarını arayan kadınların en fazla maruz kaldıkları şiddet türünün “fiziksel şiddet” olduğuna dikkat çekilen raporda, kadınların en çok evli oldukları erkeklerin maruz bıraktığı şiddet nedeniyle kendilerine başvurduklarına yer verildi.
‘En çok ihlal polisten’
Raporda en önemli noktaların başında ise başvuran kamu görevlileri tarafından hak ihlallerine maruz kaldığını ifade eden kadınların oranının yüzde 22.1 olduğu, bu hak ihlallerinin en çok yaşandığı yerlerin başında ise yüzde 56.94 ile polis merkezlerinin geldiği yer aldı. İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmaların başlamasının ardından kadına yönelik şiddeti önlemede görev ve sorumlulukları olan kamu kurum ve kuruluşlarında kadınlara yönelik hak ihlallerinin arttığı vurgulandığı raporda, “Tam da böylesi bir dönemde kadın cinayetlerinin, destek hattımıza gelen başvuruların, kadınların şiddet nedeniyle başvurdukları kurumlarda yaşadıkları hak ihlallerinin artması tesadüf değildir. ‘İstanbul Sözleşmesi Uygulansın’, ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ diyerek sözleşmeye sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı. Kadınlara hak ihlalinde bulunan kurumlar ve oranları raporda şu şekilde sıralandı: Polis yüzde 56.94, savcılık 15.28, mahkeme 12.50, Aile Bakanlığı birimleri 5.56, jandarma 2.78, baro 1.39, diğer 5.56.
45 kentten başvuru
Başvurularla ilgili öne çıkan veriler şu şekilde: o Toplam 417 kişi başvurdu. Başvurular önceki aya oranla yüzde 15 arttı.
İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açıldığı temmuz ayında kadınların yüzde 22’si başvurdukları kamu görevlileri tarafından hak ihlaline uğradığını belirtti. İlk sırada yüzde 57 oranı ile polis var.
Çocuk istismarı nedeniyle gelen başvurular yüzde 39.6 arttı.
En çok başvuru yüzde 27 oranı ile evli oldukları erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlardan geldi.
Temmuz ayında kadınların en çok başvuru nedeni fiziksel şiddetti.
Türkiye’nin 45 farklı ilinden ve 3 farklı ülkeden kadınlar başvurdu.
İstanbul Sözleşmesi için imza kampanyası
Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceği yönündeki tartışmalar sürerken, sözleşmeden geri adım atılmaması tam aksine eksiksiz uygulanması talebiyle imza kampanyası başlattı. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı ve aynı zamanda sözleşmeyi yürürlüğe sokan ilk devlet olduğunun hatırlatıldığı kampanyada, “Sözleşmeden çekilmenin hem milyonlarca kadın ve kız çocuk için hem de cinsel saldırı ve ev içi şiddet sonrası hayatta kalan herkes için felaket sonuçlar getireceği” vurgulandı. Kampanyaya amnesty.org’dan ulaşabilirsiniz
İSTANBUL