HES, maden ocağı ve beton binalarla ekolojik yapısının talan edilmeye çalışıldığı Artvin’de şimdi de Şavşat ilçesine toplu konut yapılacak
Cumhurbaşkanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Her Yıl 100 Bin Sosyal Konut’ projesi giderek yaygınlık kazanırken Çevre Şehircilik Bakanlığı, yeni ‘Köy Konut Projesi’ni hayata geçirdi. Artvin’in Şavşat ilçesinde muhtarlıklara, en az 50 başvurunun olması koşuluyla Hazine’ye ait uygun arazilere yada köy tüzel kişiliğine ait yerleşime uygun alanlara konut yapılacağına dair yazı gönderildi.
Duvar’dan Pelin Akdemir’in haberine göre; muhtarlıklara gönderilen yazıda, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 16.04.2020 tarihli ve 015 sayılı yazısı ile Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından başlatılan ve Bakanlığımızın koordinasyonunda yürütülen ‘Her Yıl 100 Bin Sosyal Konut Projesi’nde olduğu gibi Köy Konut Projelerinin yapımı için de Valiliğiniz il sınırlarında bulunan hazine arazisi yada köy tüzel kişiliğine ait yerleşime uygun alanların ve buna ilişkin her köyden en az 50 ve üzeri taleplerin olması durumunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığına gönderilmesi istendiği belirtilmiştir” denildi.
En kalabalık köyde başvuru olmadı
Bazı köylerde başvuru yapan vatandaşlar olsa da muhtarlar köylerde konut yapılacak Hazine arazisinin yeterli olmadığını söylüyor. Talebin az olduğunu ya da hiç olmadığını belirten köy muhtarları ise proje hakkında kendilerine gelen yazı dışında bilgi verilmediğini belirtiyor.
Şavşat’ın nüfus bakımından en kalabalık köyü olan Pınarlı Köyü (Suloban) Muhtarı Oktay Çelik, “Bizim köyümüzde TOKİ’nin yapacağı konutlara uygun yer yok. Bu yüzden köyümüzde projeye sıcak bakan olmadı. Köylüden de talep gelmedi. Köyümüz 500 hanelik. 50-100 kişilik konut yapıyorsun ama 300-400 kişi ‘orada herkesin hakkı vardır’ diyerek karşı çıkıyor. Zaten 50 başvuru yapan da olmadı” dedi.
Köylerde TOKİ’nin yapılmasının köyün alanını bozacağını söyleyen Çelik, “Köylerde altyapının, kanalizasyonunun, suyunun TOKİ’ye uygun olmadığını düşünüyorum. Köy demek bahçeli ev demek, tavuğun, ineğin olduğu bir alan demek.” diye konuştu.
Projeye ilişkin açık bilgi verilmediğini dile getiren Çelik, köyde alan olmadığını, devletin tapulu alanlardan istimlak etmesi durumunda projenin yapılacağını fakat köylülerin sıcak bakmadığını belirtti.
Bazı köylerde uygun arazi yok
Köyde TOKİ’ye uygun arazinin olmadığını söyleyen Meydancık Köyü Muhtarı Resul Urhan, “Vatandaşlardan talep olmadığı yönünde İlçe Özel İdare’ye geri dönüş yaptık. Köyde zaten herkesin kendine ait evleri var. İnsanların yüzde 80’in şehir dışında yaşıyor. İnsanlar yatırımlarını İstanbul, Ankara, Bursa gibi şehirlere yapmışlar. Bu yüzden köyde insanlardan böyle bir talep olmadı. Köyümüzde 50 kişinin bulunması da mümkün değil” dedi.
Köyde 100 kişinin üzerinde başvuru yapıldığını söyleyen Yavuzköy Köyü Muhtarı Zihni Şimşek ise, “TOKİ, şehirlerdeki gibi betonarme , 4-5 blok veya 5-6 katlı yapacaksa bu köylere uygun bir durum değil. Köylerde yöre mimarisiyle uyumlu olacak binaların yapılması daha uygun olur. Ne yapılacağı, metrekaresinin ne olacağı, fiyat konusunda bilgi yok, sadece talep olup olmadığı soruluyor. Köyde hazineye ait konut yapılacak yerlerimiz de yok. Köy yerleşim alanı dışına doğru yapılabilir. Köyümüz turizme dayalı olsa da hayvancılık yapan insanlarımız var. Yarın bir gün sıkıntılar çıkabilir” diye konuştu.
ARTVİN