Ankara Tabip Odası, kentteki hastanelerde yoğun bakımların tamamen dolduğunu belirterek, kapatılan hastanelerin açılması çağrısını yineledi. Sağlık Bakanı Koca ise ‘hastanesi dolu ilimiz yok’ dedi
Ankara Tabip Odası (ATO), önceki gün yayınladığı saha araştırmasıyla, “normalleşme” süreci sonrası kentte günlük koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının bine yaklaştığını ve hastanelerdeki yoğun bakım servislerinin dolduğunu açıkladı.
Sonrasında açıklama yapan Ankara Sağlık Müdürlüğü ise, hastanelerdeki doluluk oranının yüzde 50, yoğun bakım yatak doluluk oranının da yüzde 63 olduğunu kaydetti. Bugün sabah saatlerinde sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise ‘Hastanesi dolu ilimiz yok’ derken TTB’yi suçlayarak ‘Onlar yine de doluymuş gibi tedbir alsın’ ifadelerini kullandı.
ATO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Gülgün Kıran, hazırladıkları araştırmanın detaylarını ve buna karşı müdürlük tarafından yapılan açıklamayı değerlendirdi.
Pandemi hastaneleri doldu
Kıran, aktif görev yapan sağlık çalışanlarından aldıkları bilgiler ve sahada yaptıkları gözlemler sonucu böylesi bir rapor hazırladıklarını belirtti. Kıran, “Ankara Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamaları yüzde 50-60 civarında ama biz pandemi hastanesi olarak görev yapan tüm hastanelerdeki yoğun bakım kapasitesinin dolduğunu biliyoruz. Sağlık Bakanlığı ve müdürlüğün açıklamalarının, Ankara’daki pandemi hastanesi olarak hizmet vermeyen özel hastaneler ile üniversiteler de dahil olmak üzere tüm hastaneleri kapsayan bir ortalama olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Bayram öncesi pik noktada
Haziran ayı ile beraber önlemlerin gevşetilmesi sonrası vaka sayısında bir yükselişin beklendiğini anımsatan Kıran, “Nitekim Temmuz ayında da bu yükseliş devam etti ve en son bayram öncesi pik noktalara ulaştı. Biz artan vaka sayılarına dair bilgileri sahada aktif olarak çalışan arkadaşlarımızdan, filyasyon ekiplerinden, yoğun bakımdaki çalışan arkadaşlardan hep alıyorduk. Ama son zamanlarda artık vaka sayıları o kadar çok arttı ki hastanelerin kapasiteleri bunları karşılayamaz hale geldi. Birçok hastanenin yoğun bakım servislerine ilave yataklar konuldu. Birçok hastanede bir odada iki kişi yatırılarak tedavi edilmeye başlandı. Bu durum pandemi ilk başladığında bile böyle değildi. Dolayısıyla şuan yoğun bakımlar pandemi ve kamu hastanelerinde dolmuş durumda” bilgilerin paylaştı.
Kapatılan hastanelerin açılması gerekiyor
Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılmasının ardından kapatılan hastanelerin pandemi sürecinde açılmış olması halinde sürecin çok daha iyi olacağına dikkati çeken Kıran, “Pandemi hastanesi ya da bir kısmı normal temiz hastane dediğimiz hastaneler olarak yeniden açılarak sağlık hizmeti verir hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
İstanbul’da da durum farklı değil
Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede alınan “normalleşme” kararın insan sağlığına faturası ağırlaşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, MA’dan İdris Sayılğan’a konuştu
Ayasofya’nın açılışı
Ayasofya’nın açılışı, tatil bölgelerinde yaygın toplanmalarla örneklendiren Kılıçlaslan, “Resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalarda sayıların düştüğünün dillendirilmesi toplumda ‘bu iş bitti’ gibi bir algıya neden oldu. Dolayısıyla da özellikle maske kullanımı azaldı, etkili madde kullanımı azaldı. Toplu ulaşımda bile insanlar artık doğru dürüst ağzını burnunu örtmüyor. Bunun da problemi büyüttüğü kesin” diye konuştu.
Saip: Testler yetersiz
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip de yaptığı değerlendirmelerde salgının boyutuyla ilgili net verileri bilmediklerini ancak sahadan gelen bilgiler ışığında vakalarda artış olduğunu kaydetti.
Hem yoğun bakım sayılarında hem de hastane yatışlarında artış olduğunu hatırlatan Saip, Sağlık Müdürlükleri’nin de hastanelerdeki yataklarının belli oranını hastalara ayırmaları yönünde yazılar gönderdiğini söyledi. Testlerin yetersizliğine ve bunun da vaka sayılarında artışlara neden olduğuna vurgu yapan Saip, şikayeti olanların ve onların temas ettiği kişilerin testlerinin yapılması ve izole edilmeleri gerektiğini ifade etti.
Takip sıkıntılı
Saip, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birincisi, çok yaygın test yapılmadığı için sayıları net olarak bilemiyoruz. İkincisi, bu hastalıkta her zaman test pozitif çıkmıyor. Testi negatif çıkan fakat belirtileri, bulguları nedeniyle Kovid-19 olarak kabul edilen ve tedavi edilen kişiler var. Bunlar istatistiklere yansımıyor
HABER MERKEZİ