Ekonominin sonbaharda krize girmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Prof. Dr. Kozanoğlu, sade yurttaşlar açısından kemer sıkma günleri gelecek diyor
ABD krizi ve ekonomideki çalkantı üzerine konuşan Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Türkiye’nin bütün makroekonomik göstergelerinin zaten bozuk olduğunu belirterek, “Bunun üzerine bir de Amerika’yla diplomatik gerginlik eklenince, üzerine tuz biber ekmiş oldu. Türkiye gibi bir ülkenin borçları büyük ölçüde batı ülkelerine ikinci sırada ABD bankaları yer alıyor. Böylece, hem döviz hem faiz kontrol edilemez bir şekilde hareket etmeye başladı” diye konuştu. Sorunun artık Amerikan kamuoyuna da mal olduğunu ve çözümün iyice zorlaştığını belirten Kozanoğlu, “Bunlar nispi olarak çözülme ortamına girerse bile ancak faizleri yükselterek sıcak paraya yeni bir taviz vererek göreceli bir rahatlama yaşanabilir ki onun da sonucunda ekonominin ciddi bir durgunluğa girmesidir. Sade yurttaşlar açısından önemli faturaların ödenmeyeceği, kemer sıkma programının uygulanmayacağı bir çözüm ne yazık ki ufukta görülmüyor” diye konuştu.
Zor bir dönem
Doların yükselmesi karşısında Merkez Bankası’nın aldığı geçici tedbirlerin sorunu çözmediğini hatırlatan Kozanoğlu, “Göründüğü kadarıyla Merkez Bankası’nın yapabileceği şey, hamle faizlerin arttırılması. Bu da daha evvelki para piyasasında beklendiği gibi böyle 100-125 puanlık bir artışla değil belirgin bir şekilde Türkiye’deki kağıtları cazip kılacak adımla mümkün olur. Bunu da atabilmesi kolay görünmüyor. Dolayısıyla Türkiye’yi önümüzdeki günlerde ve haftalarda çalkantılı bir ortam bekliyor” diye konuştu Çin, Rusya ve İran kapılarının da Türkiye ekonomisine nefes aldıramayacağını vurgulayan Kozanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonominin en yumuşak karnı mevduat sahiplerinin paralarını bankalardan çekme yoluna gitmeleridir. Burada daha bir panik ortamı olursa da süreç daha da hızlanabilir ama Türkiye ekonomisinin büyüme anlamında ciddi duraklama-gerileme, hatta kriz dönemine girmesi sonbahar ile birlikte kaçınılmaz görünüyor.”
İSTANBUL