Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) seçimle kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine KHK ile atanan kayyumlar ile ilgili şikayetler dilden dile dolaşıyor. Kayyumun atandığı belediyelerde, rüşvet ve yolsuzluk tüm kentte yayılırken, iddialara katılan Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, konuların araştırılması gerektiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin iş alımları, açmış olduğu ihalelerde birden çok insanın benzer şikayette bulunduğunu dile getiren Bozan, “Yaptığımız bazı seyahatlerde karşılaştığımız iş adamları olsun, taziye, düğün ve misafirliklerde olsun, belediye ile ilişkili olan insanlarımız ile yaptığımız konuşmalarda olsun, rüşvet ve yolsuzluk duyumlarını çok sık almaya başladık. Oğlunu belediyeye yerleştirmek için 35 bin TL verenler var. Açılan ihalelerde büyük paraların verildiği iddialar söz konusu. Bir milyonluk ihale 4-5’e veriliyorsa bunun araştırılması gerekiyor. Biz hiçkimseyi suçlamak istemiyoruz. Ama bir yerde duman çıkıyorsa orada ateş vardır. Çok yoğun olan bu söylentilerin araştırılmasını talep ediyoruz. Belediyeler halka hizmet için vardır. Şahsi çevrelerini zengin etmek için o bütçeler verilmiyor” dedi.
‘Kim kimden ne koparırsa’
Kurumlarda ciddi bir çürümüşlük ve ahlaki yozlaşmanın baş gösterdiğini vurgulayan Bozan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devir kim kimden ne kopardı devri olmuş. Onların tabiriyle kim kimden ne koparabildiyse, kimin elinden imza etkisi varsa ya da nerede bir ihale, kazı işi varsa; kazı-kazan-kazandır formülü ile yapılıyor. Yetkililerin buna müdahale etmesi gerekiyor. Bu konuyu görüştüğüm bir polise söylemiştim. Bu kadar yolsuzluk rüşvet söylentileri kulağımıza geliyor. Emniyetin kulağına gelmiyor mu? Niye suçüstü yapılmıyor? Polis ‘kimi kime şikayet edeceksiniz’ dedi. Bir noktada onlar da durumun farkında ama bir şey yapamıyorlar.”
Makyaj yapılıyor
Kent makyajına lüzumsuz büyük paraların harcandığına dikkat çeken Bozan, “İnsanların daha çok göz teması kurduğu noktalarda gereksiz dönüşümler yapılıyor. Borçlanarak süse püse verilen bu büyük paralar israftır. Ülke ekonomisi israftan dolayı ciddi bir ekonomik kriz içerisinde. Yapboz çalışmalarına verilen paralar istihdama ayrılmalı” diye belirtti. AKP’yi desteklemeyen yurttaşların belediyelerden hizmet alamadığını ifade eden Bozan, şunları dile getirdi: “Sonuçta kayyumlar devletin resmi görevlileridir. İktidar partisinin belediye başkanları değildir. Tarafsız olması lazım. AKP’yi desteklemeyen yurttaşlar belediyeden hizmet alamıyorlar. Kayyum bir partili gibi davranıyor. Maalesef baktığımızda AKP’nin tüm propaganda ve reklam çalışmalarını yaptıklarını görüyoruz ve bu yanlış bir şeydir. Yine baktığımızda iktidar partisinin kentte düzenlediği miting ya da kongrelerde, valilikten tutun belediyeye kadar tüm resmi kurumlar seferber olup insanların katılım yapması için çalışmalarda bulunuyorlar. Bu siyasi propaganda çalışmalarında yer almalarını doğru görmüyoruz.”
Şikayetler bitmiyor
Kayyumların açmış olduğu ihalelerin Ankara’dan gönderilen müfettişler tarafından incelemeye alındığı iddia edilmişti. Kentte bulunan bazı özel şirketlerin BİMER’e ihalelerde usulsüzlük yapıldığı yönünde yaptığı şikayetler üzerine, TBMM’ye bağlı Sayıştay Müfettişleri ve İçişleri Bakanlığına Bağlı Mülkiye Teftiş Kurulu Müfettişleri’nin “artan şikayetleri incelemek” üzere Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde incelemelerde bulunmuştu. Yapılan şikayetlerin, belediye tarafından gerçekleştirilen hizmet alım ihalelerinde, hazırlanan teknik şartnamenin belirli şirketlere göre hazırlandığı ve bunun haksız rekabete yol açtığı yönünde olduğu bilgisine ulaşıldı. Daha önce aşırı borçlanan kayyumlar bakanlığa şikayet edilmişti. Yerel yönetimlere finansman sağlayan İller Bankası Diyarbakır Bölge Müdürlüğü yetkililerinin yapılan aşırı borçlanmaya rağmen sürekli kredi talebinde bulunan Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri kayyumlarınıİçişleri Bakanlığı’na şikayet ettiği öne sürülmüştü.
9 kayyum görevden alındı
Daha önce İçişleri Bakanlığı’nın “Yolsuzluk, iltimas, ihaleye fesat karıştırma, ranta” dair şikayetleri dinlemek ve raporlaştırmak için gönderdiği müfettişlerin raporlarını bitirmesinin ardından 9 kaymakamın “kayyumluk” görevlerine son verilmişti.
DİYARBAKIR