Doğu Karadeniz’de yaşanan sel felaketine ilişkin açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, ‘Yaşanan felaketin nedeni yağışlar değil, yanlış kentleşme ve ulaşım politikalarıdır’ dedi
Doğal alanların sömürülmesi insan yaşamınıtehdit eden boyutların üzerine çıktı.Karadeniz’de rant uğruna yapılan enerji politikalarından kaynaklı yağışlar felakete dönüşüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın verilerine göreKaradeniz’de son 10 yıl içinde 203 HES yapıldı.Karadeniz’de yine 2017’de yapımı başlayan 20 HES bulunuyor. Ayrıca Bakanlık geçtiğimiz Ocak ayında yaptığı açıklamada, 123 HES’in daha yapılacağını söylemişti. Yapılan bu HES’lerle doğal yaşamın tahribatıyla birlikte iklimin dengesiyle oynanıyor.İnsan ihtiyacı olmayan rant uğruna yapılan enerji yatırımları milyonlarca insanı mağdur ediyor. DoğuKaradeniz bölgesinde bulunan Ordu ve pek çok ilçesinde sel felaketi meydana geldi.Kentte sekiz köprü yıkıldı, çok sayıda asfalt yol kullanılmaz hale geldi. Birçok binaların giriş ve zemin katlarındaki ev ve iş yerlerini su basarken, binlerce yurttaş bulundukları yerlerde mahsur kaldı. En az 30 ton fındığınKaradeniz’e aktığı, fındıkta yüzde 70 kayıp olduğu belirtilirken, fındıklar denizde çok net görüntülendi. Mevsimlik fındık işçisi olarak Ordu’ya gelen işçiler, kaldıkları yerlerden tahliye edildi. Birçok hayvan sel sularına kapılarak yaşamını yitirdi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, yaralanan 7 kişinin tedavilerinin devam ettiğini belirtirken, “100’e yakın mahallemizde ciddi hasar var. 7 ilçemiz, yaklaşık 500 bin nüfusun yaşadığı alan bu afetten etkilendi” diye konuştu. Tarım Bakanlığı, felaketten etkilenen çifçilerin düşük faizli zirai kredi borçlarının erteleneceğini açıkladı. Sel’e ilişkin açıklama yapan HDP, “Felaketin sorumlusu AKP iktidaridır” dedi.
Nedeni yağışlar değil
DoğuKaradeniz bölgesinde sık sık yaşanan sel felaketlerine ilişkin TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı EminKoramaz, “DoğuKaradeniz’de yaşanan felaketin nedeni yağışlar değil, yanlış kentleşme ve ulaşım politikalarıdır” dedi. Yaşanan felakette dere yatağında bulunan ev, iş yeri ve sanayi bölgelerinin sular altında kaldığını, dereler üzerinde kurulan köprülerin kullanılamaz hale gelmesine değinen Koramaz, “Yıllardır bölgede yaşanan sel olaylarıyla ilgili yaptığımız inceleme ve değerlendirmelerde, üç ortak noktanın öne çıktığını gözlemliyoruz:İlki dere yataklarındaki yapılaşma, ikincisiKaradeniz Sahil Yolu’nun oluşturduğu setin derelerinKaradeniz’e ulaşmasına engel olması, üçüncüsü de HES’ler nedeniyle derelerin akış rejiminin bozulmasıdır. Bu üç temel sorun çözüme kavuşturulmadan, bölge halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması mümkün değildir” dedi. Hükümetin sorunları çözmek yerine, sorunları kalıcı hale getirerek bölgenin yüz yüze olduğu tehdidin daha da büyümesine neden olduğunun altını çizenKoramaz, “İmar Barışı adı altında dere yataklarına yapılmış yerleşimlere ruhsat verilmekte, derelerin üstleri kapatılarak-dere yatağı betonlaştırılarak suyun doğal yollarla denize ulaşması engellenmekte, bölgede yoğunlaşan HES ve Madencilik faaliyetleri nedeniyle doğal bitki örtüsü yok edilmekte, Karadeniz Sahil Yolu ve dolgu alanlarla bölge adeta sellere karşı savunmasız hale getirilmektedir” diye konuştu.
‘Sesimize kulak verin’
DoğuKaradeniz bölgesinde daha büyük felaketler yaşanmadan bu yanlışlardan geri dönülmesi gerektiğini ekleyenKorkmaz, TMMOB ve bağlı odalarımızın bölgeye ilişkin uyarıları dikkate alınmalıdır. Doğayla ve insanla barışık, planlı kentleşme, ulaşım ve enerji politikaları hayata geçirilmelidir. Yaşanan felaketten zarar gören bölge halkına bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yetkilileri sesimize kulak vermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Devlet olarak ne gerekiyorsa biz gereğini yapacağız” diye açıklama yaparken,İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Zararlar karşılanacak” dedi.
Açılışı Erdoğan yapmıştı
Kısmen çöken ve felaketin yaşanmasına neden olan yapılardan biri Karadeniz Sahil Yolu 2007’de tamamlanmış, 542 kilometre uzunluğunda Samsun’dan Sarp Sınır Kapısı’na kadar uzanıyor. Bazı yerler de deniz doldurularak yapılmıştı. Ekolojistlerin tepkilerine rağmen yol tamamlanmıştı. 8 Nisan 2007 yılında ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılmıştı.
Çevre Bakanı Kurum’a Ordu tepkisi
Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın dün yaptığı basın toplantısında Ordu’daki sel felaketinden önce Kanalİstanbul ve Millet Bahçeleri projelerinden bahsetmesi tepkilere neden oldu. Bakan MuratKurum, Ankara’da basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısındaKurum’un Ordu’daki sel felaketi yerine, “Kanalİstanbul projesi asrın projesi diyebileceğimiz İstanbul’a değer katacak bir projemiz.Kanalın iki ucunda yatay mimari hakim olacak.İstanbul’da yıkılması gereken binalar bu bölgeye revize edilecek. Cumhurbaşkanımız tüm şehirlerimize ‘Millet Bahçesi’ yapma kararı aldı. Biz de bu doğrultuda 18 ilimizde 33 millet bahçesi yapıyoruz” diye konuşmasına sosyal medyada tepki yağdı. CNN Türk dahi canlı yayından verdiği basın toplantısını,Kurum’un konuya ilişkin konuşmamasından dolayı yayından aldı.Kurum konuşmasının sonlarına doğru Ordu’daki sel felaketini hatırlayarak, “Ordu’da meydana gelen sel felaketinde zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” dedi
HABER MERKEZİ