Marmaris Hayvan Hakları Deneği, kentteki yunus gösteri ve terapi merkezinin kapatıldığını açıkladı. Dernek yaptığı açıklamada, “Tüm hayvan hapishaneleri kapatılana dek mücadelemiz sürecek!” dedi
Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Hayvan Hakları Derneği (MAHAKDER), kentteki yunus gösteri ve terapi merkezinin mühürlendiğini duyurdu.
Dernek, Facebook sayfasından paylaştığı haberde, Marmaris Belediyesi’ne yapılan bilgi edinme başvurusu sonucu ortaya çıkan ruhsatla ilgili bir sorun nedeniyle tesisin faaliyetlerinin askıya alındığı belirtildi.
MAHAKDER ve Muğla Doğa ve Hayvan Hakları Platformu üyeleri yıllardır, “yunuslara özgürlük” şiyarıyla eylemi yapıyor.
Dernek, tesisin kapatılması için Muğla Barosu Doğal Yaşamı Koruma ve Hayvan Hakları Komisyonu’nun desteğiyle Marmarislilerden imza toplamıştı.
Marmaris Çevrecileri Derneği de, deniz içinde hapsedilen yunusların gösteri ve terapiye zorlandığı tesisin kapatılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuştu.
Türkiye’de yunus parklarının kapatılması için yerelde 10 yıldır mücadele veren, TBMM’de bu yönde lobicilik çalışmaları yürüten ve yaşanan süreçle ilgili olarak MAHAKDER ile irtibat halinde olan Yunuslara Özgürlük Platformu da, ilçedeki yunus gösteri ve terapi merkezinin kapatılması ve hayvanların sağlık kontrollerinin yapılıp korunması için bir kez daha yetkili kurumlara seslendi.
Yapılan yazılı açıklamada, “Şimdi sıra, Kaş ve Fethiye’de olduğu gibi, Marmaris’teki hayvan hapishanesinin tamamen kapatılmasında ve yunusların korunmasında… Bunun için gelin hep birlikte sürecin takipçisi olalım!” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun nihai raporunda, 10 yıllık kapsamlı mücadelemizin sonucu olarak, Türkiye’de yunus parklarının yasaklanması ve mevcutların kapatılması tavsiye kararı olarak sunulmuşken ve yasama sürecinde bu kararın uygulanması beklenirken;
Tesis sahipleri tarafından belediyeye işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusu yapılması halinde işletme ruhsat vermemesi için öncelikle Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’a,
Tesisteki hayvanların bu süreçte tesis sahiplerinin yunusları ihmal etmediğinin denetlenmesi, deniz memelisi uzmanı veteriner hekimlerce yunusların sağlık kontrollerinin yapılması ve park tamamen kapatılana dek yunusların şimdilik yerinde, daha sonra ise oluşturulacak bir rehabilitasyon alanında korunması için de Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya’ya sesleniyoruz.
Marmaris Belediyesi, İstanbul, Antalya, Kuşadası ve Alanya gibi sınırları dahilinde yunus parkı olan diğer belediyelere örnek olacak şekilde hayvanlar lehine ilerici bir karar alarak hayvan esaretini sonlandırmalı; hayvanların acısından turizm geliri elde edilmesine daha fazla izin vermemelidir.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilçe teşkilatı ise, yıllardır denetlemediği bu tesise ve burada tutsak edilen hayvanlara karşı yasal yükümlülüklerini yerine getirerek hayvanlara kötü muamele karşısında harekete geçmelidir.
Gelişmeleri bölgedeki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yakından takip edecek ve sizi de bilgilendireceğiz. Önümüzdeki günlerde doğa ve hayvan hakları savunucularının desteğine daha fazla ihtiyacımız olacak. Tüm hayvan hapishaneleri kapatılana dek mücadelemiz sürecek!”