Askeri yasaklar nedeniyle yurttaşların inanç merkezlerini ziyaret edemediğini ifade eden DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, “Dersim coğrafyası zulüm altında. Bu uygulamalar, inancımızı yok etmeye yöneliktir. İnanç merkezlerimiz yastadır” dedi.
Dersim’de son iki yıldır yürütülen askeri operasyonlardan kaynaklı inanç merkezleri ziyaret edilemiyor. Yine birçok bölgenin “özel güvenlik bölgesi” ilan edilmesinden kaynaklı inanç merkezlerini ziyaret edemeyen Aleviler, ziyaretgahlarının yasta olduğu görüşünde. Özellikle Dolubawa, Sultanbawa, Zel dağı, Kırklar dağı ve Aziz Abdal gibi onlarca ziyaretgah, bölgedeki yasak ve güvenlikçi politikalardan dolayı ziyaret edilemiyor. Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Eş genel Başkanı Musa Kulu, “Bu uygulamalar, inancımızı yok etmeye yöneliktir. Bu uygulamalardan dolayı inanç merkezlerimiz yasta” dedi.
‘Dersim zulüm altında’
Dersim coğrafyasının zulüm altında olduğunu belirten Kulu, “Harde Dewreş (dervişler toprağı) olan bu coğrafyada hiçbir devlet, imparator ve güç, 1938’e kadar hakimiyet kuramamıştır. Dünyada özel yasaların çıkarıldığı tek bölge Dersim’dir. Bu bölgede yaşayan insanların kendi dili, kültürü ve inancı sisteme entegre edilerek biat eden bir toplum haline getirilmeye çalışılıyor. Amaçlanan demografik bir yok oluştur” dedi.
‘Kalekollar kuruluyor’
Özellikle son 2 yıldır süren askeri operasyonlar ve ilan edilen yasaklı bölgeler ile Alevilerin kendi inanç merkezlerinden koparılmak istendiğine işaret eden Kulu, Alevi inancının unutturulmak istendiğine dikkat çekti. Yürütülen politikalar ile Dersim’in kuşatıldığını kaydeden Kulu, “Dört tarafında askeri kuleler kurulmuş. Dersimi en üst düzeyde kontrol edebilecek kalekollar kuruldu. Bu da yetmedi son dönemlerde sadece Pülümür Vadisi’nde 17 tane gözetleme kulesi yapılıyor. Bu baskıcı, yasakçı ve güvenlikçi politikalardan kaynaklı insanlar inanç merkezlerini de ziyaret etmeye çekinir hale geldi” diye belirtti.
‘İnanç merkezlerimiz yasta’
Neredeyse her inanç merkezinin bulunduğu bölgede kalekolların kurulduğunu kaydeden Kulu, “Bununla insanların sadece inanç merkezlerine değil köylerine gidişi de engelleniyor. Bunlar inancımızı yok etmeye yönelik uygulamalardır. Aynı zamanda kutsal mekanlarımızın yok edilmesidir. Bu uygulamalardan dolayı inanç merkezlerimiz yasta. Çünkü inancımız gereği bütün evrenin canlı olduğunu düşünürüz. Dokunmadığımız gitmediğimiz her ziyaretgahımız, ocak ve nişangahımız yastadır. Çünkü onlar insanla vardır. Eğer insanlar oraya gidemiyorsa, duasını, niyazını veremiyorsa, hem insan yastadır, hem de ziyaretgahlarımız yastadır” şeklinde konuştu.
Yasaklı olmayan ziyaret edilen inanç merkezlerinin de fiilen yasaklı olduğunu belirten Kulu, yollarda kurulan arama noktalarından dolayı insanların saatlerce bekletildiğini, bu nedenle de yurttaşların inanç merkezlerine gitmek istemediğini ifade etti.
MA / Semra Turan