Kürt kadın heykeltraş Asos Ehmed Qadir’in Enfal Katliamı’nda çocuklarını kaybeden anneler anısına yaptığı ‘Enfal Annesi’ isimli heykel Germiyan’a dikildi
Federe Kürdistan’ın Germiyan bölgesine bağlı Kelar kentinde Enfal’de çocuklarını kaybeden annelerin anısına bir heykel dikildi. Enfal Katliamı anısına, Kürt kadın heykeltraş Asos Ehmed Qadir tarafından yapılan heykele ise “Enfal Annesi” ismi verilerek Kelar kentinin merkez Rizgarî nahiyesine yerleştirdi.
Baas rejiminin 1986-1989 arasında ‘Enfal Harekatı’ adıyla planlayarak uyguladığı Enfal Katliam’ı, Kürt halkına yönelik havadan bombalama, kimyasal silah kullanma, toplu katliam, yerleşim yerlerini yakıp yıkma, zorla göçertme vb. yöntemlere başvuruldu. Bu saldırılarda genç, yaşlı, kadın, erkek ve çocuk demeden 200 bine yakın insan katledildi, 4 bin 500 köy yakılıp yıkıldı, 1 milyondan fazla insan yerinden edildi; okul, camii ve hastaneler yakıldı, yıkıldı.
Enfal Harekatı 1988–1989 yıllarında zirveye ulaştı, 16 Mart 1988’de Halepçe şehrinde Kürt halkına yönelik kimyasal silahlarla tarihin en ağır sivil katliamlarından biri gerçekleştirildi. 1 Mart 2010 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, Enfal Harekatı’nın bir parçası olan Halepçe Katliamı’nı soykırım olarak tanımladı. Bu katliam Irak Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Meclisi tarafından da soykırım olarak kabul edildi. Enfal Harekatı, İngiltere, İsveç ve Norveç parlamentolarında da ‘Kürt soykırımı’ olarak karar altına alındı.
GERMİYAN