HDP milletvekillerinin birlikte çalışmak istediği danışmanlar Meclis’in “güvenlik soruşturması”na takılıyor. Haklarında açılmış herhangi bir soruşturma, dava veya yargı kararı bulunmamasına rağmen şuana kadar 14 danışmanın başvurusu, “arşiv araştırması” gerekçesiyle reddedildi.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Meclis’te milletvekilleriyle çalışacak danışmanların “arşiv araştırması” gerekçesiyle başvuruları reddediliyor. Haklarında açılmış herhangi soruşturma, dava veya yargı kararı olmamasına rağmen danışmanlar Meclis’in “güvenlik soruşturması”na takılıyor.
Yemin töreninin ardından başlayan başvurularda şu ana kadar HDP milletvekilleriyle çalışmak isteyen en az 14 danışmanın başvurusu reddedildi. Gerekçe ise, “arşiv araştırması” gösterildi.
‘Güvenlik açısından uygun görülmedi’
Meclis İnsan Kaynakları Başkanlığı tarafından danışmanlık talepleri reddedilen milletvekillerine gönderilen ret gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Türkiye Büyük Millet Meclisi Güvenlik Yönetmeliği’nin 7’nci maddesi gereğince Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması sonucu elde edilen bilgilerin olumsuz olması halinde durumunun incelenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla kurulan Güvenlik Soruşturması Değerlendirme Komisyonunun, adı geçenler hakkında yaptırılan Arşiv Araştırması neticesinde güvenlik açısından uygun görülmediğinden görevlendirmesinin mümkün olmadığına karar verilmiştir.”
Soruşturma ve davası olmayana da ret
Ancak “Arşiv Araştırması” olarak gerekçe gösterilen araştırmanın detaylarına ve söz konusu araştırmanın ret gerekçesi gösterilmesinin nedenlerine dair bir bilgiye yer verilmedi. Alınan bilgilere göre, ret edilen danışmanlık başvuruları arasında herhangi bir soruşturma ve kovuşturması olmayan isimlerin de olduğu öğrenildi.
“Arşiv Araştırması”nın OHAL sonrası başvurulan bir yöntem olarak uygulanırken, resmi olarak OHAL’in kaldırılmış olmasına rağmen bu yöntemin kullanılmasına devam ediliyor.
Öte yandan söz konusu “arşiv araştırması” gerekçesiyle ret edilen danışmanlıklar karşısında çalışabilecek danışman bulamayacak duruma gelen HDP’lilerin söz konusu keyfiliğin kaldırılması amacıyla Meclis Başkanlığı nezdinde girişimlerde bulunulacağı öğrenildi.
Kaynak: MA / Hayri Demir