AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti, ortak açıklama yaparak Ermenistan’ı kınadı. Bildiriye imza atmayan HDP, gerilimi azaltacak adımların atılmasının esas alınması gerektiğini vurguladı
AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin Meclis grupları, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerilime ilişkin ortak açıklama yaptı. Çatışmalardan sorumlu tutulan Ermenistan’ın kınandığı açıklamada, “Ermenistan silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ermenistan hatalı bir yoldadır. Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ’ı ve çevresindeki bölgeleri yıllardan beri işgal altında tutan Ermenistan’ın bilinen saldırgan tutumuna yeni bir örnek teşkil eden bu saldırılar, Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir” denildi.
Uluslararası topluma Ermenistan’a tepki gösterme çağrısı yapılan açıklamada, “Ermenistan BM Güvenlik Konseyi ve AGİT kararlarına uymalı ve işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmelidir. İki devlet, tek millet anlayışıyla her daim huzur ve istikrarın savunucusu olan Türkiye, bundan sonra da tüm imkânlarıyla, toprak bütünlüğünü yeniden tesis çabalarında Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.
HDP: Barışa ihtiyaç var
Hakların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te 4 partinin imzasını taşıyan Azerbaycan-Ermenistan bildirisine partisinin neden imza atmadığına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerilimi dindirmek, barışçıl çözümlerin üretilmesine katkı sunmak gerektiğinin altı çizilen açıklamada, “Azeriler ve Ermeniler bu coğrafyanın kadim halklarıdır. Barışa Azeri ve Ermeni halklarının hava ve su gibi ihtiyaçları vardır” denildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana Kafkasya’da devam eden çatışmaların ve savaşların son bulması, barışın sağlanması için Türkiye dâhil bütün komşu ve çevre ülkeler diyalog ve müzakereyi teşvik etmelidir. Bu sorunun siyasi çözümü için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulan Minsk Grubu daha fazla inisiyatif almalıdır. Arabuluculuk esas politikamız olmalıdır. Barış ve diplomasi, sorunların çözümünün esas yolu olmalıdır. Müzakere ve siyasi çözüm yöntemleri maalesef uzun yıllardır geri plana itilmiştir. Buna karşılık barışçıl bir dış politikaya öncelik vermek, her iki tarafı da, Azerbaycan ve Ermenistan’ı, masaya oturtacak ve gerilimi azaltacak adımların atılmasına katkıda bulunmak esas olandır.”
ANKARA