Batman Belediyesi’ne atanan kayyum, zabıtanın kullanması amacıyla alınan iki motosikleti ‘ihtiyaç fazlası’ gerekçesiyle emniyete hibe etti
Batman Belediyesi’ne 23 Mart’ta atanan kayyum, seçilmiş belediye meclisini feshettikten sonra kendi belirlediği memurlarla “meclis” toplantısı yaptı. Mayıs ve Haziran ayında düzenlenen meclis toplantısının kararları internet sitesinde yayınladı.
Kayyumun meclis toplantılarında, “imar planları değişikliği, faaliyet raporları, belediye çalışmaları”na ilişkin birçok kararlar alındı. Haziran ayı toplantısında ise zabıta biriminin kullanması amacıyla önceki kayyum döneminde alınan 72 AAC 773 ile 72 AAC 774 plakalı motosikletlerin “ihtiyaç fazlası” olduğu iddiasıyla İl Emniyet Müdürlüğü’ne hibe edildi.
Toplantılar meşru değil
İçişleri Bakanlığı tarafından Mart ayında Covid-19 nedeni ile meclis toplantılarının üç ay süreyle toplanmayacağı yönünde yapılan duyuruyu hatırlatan görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, bu karara rağmen “meclis toplantısı”nın kayyum tarafından alınan kararlarla yapıldığına dikkat çekti. Bakanlığın kararıyla görevden alındıklarını hatırlatan Korkmaz, halkın halen seçilmiş eş başkanları ve seçilmiş meclis üyelerinin olduğunu vurguladı. Halkın yüzde 66’sının HDP’ye oy verdiğine dile getiren Korkmaz, meşru olmayan kayyumların bu halk iradesini yok saydığını dile getirdi. Haksızlığa karşı seçilmişler olarak demokratik taleplerini dile getirmeyi sürdüreceklerini ifade eden Korkmaz, “meclis kararları”nın anayasaya da aykırı olduğunu ifade etti.
Zabıta Müdürlüğü için alınan motosikletlerin hibe edilmesine ilişkin ise Korkmaz, “Bizim dönemimizde alınan araç ve gereçler değildir. Bunlar önceki kayyım döneminde alınan araç gereçlerdir. Devletin parası yok mu ki İçişleri Bakanlığı’na bağlı emniyete hibe ediliyor. Geçen kayyım da belediyenin zırhlı araçlarını hibe etmişti. Belediye halkın kurumudur. Halkın malını hibe etmek gasp değil de nedir?” diye belirtti.
‘Meşru organ Meclis’tir’
Meclis üyelerinden avukat Şirin Şen ise belediye meclisinin her ayın ilk Pazartesi günü toplandığını hatırlatarak, toplantıya üç kez üst üste katılmamaları durumunda ise üyeliklerinin kanunen düşebileceğini ifade etti. Şen, “Bizim amacımız meclis toplantısına giderken kayyım ile çalışmak değil. Şu anda fiili durumla bunu belgelememiz gerekiyor. Belediyenin meşru organı meclistir. Fakat içeride ne oluyor ne bitiyor bilmiyoruz. Anladığımız şu; kayyım, belediye meclis üyelerini belediyeye almak istemiyor. İlk defa girmek istediğimiz gün ise gözaltına alındık” dedi.
Mayıs ve Haziran meclis ayı kararlarına değinen Şen, “OHAL ile birlikte belediye kanununda değişiklik yapıldı. Örgütle bağlantılı iddiasıyla bir kayyım ataması yapılması durumunda memur ve encümenler ile meclis toplantısı yapılacağını kanunlaştırdılar. Bu OHAL KHK’sidir. Her kanuni olan meşru değildir. Çünkü şu an bir meclis ve meclis üyeleri var. Alınan kararlar kanuni olabilir ama bunlar meşru değildir ve anayasaya da aykırıdır” diye konuştu.
Kaynak: MA