Libya Parlamentosu, Türkiye’nin bölgede tehdit oluşturduğunu belirterek, Mısır’ın ülkede askeri müdahalede bulunmasına onay verdi
Tobruk’ta bulunan Temsilciler Meclisi, Mısır ordusuna Libya içinde askeri operasyon için onay verdiklerini ilan ederken, Türkiye ile ilgili sert ifadeler kullandı. Libya’da çok taraflı savaşın ateşi kabarıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin 20 Haziran’da Libya sınırındaki askeri güçlere hitap ederken Sirte ve Cufra (Jufra) hattının kırmızı çizgi olduğunu belirtip Türkiye’yi tehdit edip Libya’ya askeri müdahalede bulunabileceklerini ilan etmesi yeni boyut kazandı. Libya’nın doğusundaki Tobruk Temsilciler Meclisi, ulusal güvenliğine tehdit görmesi halinde Mısır ordusunun Libya’ya askeri müdahale etmesine onay verdiğini açıkladı.
Euronews ve Sputnik’in haberine göre Libya Ulusal Ordusu komutanı Halife Hafter’in müttefiği Akile Salih’in başkanlık ettiği Temsilciler Meclisi, yaptığı yazılı açıklamada, Sisi’nin Libya’ya askeri müdahale ifadelerinin memnuniyetle karşılandığını duyurdu. Açıklamada, “İki ülkeyi hedef alan ulusal güvenlik tehditleri halinde Mısır Silahlı Kuvvetleri Libya’ya müdahale etmeli” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca AKP-MHP yönetimine işaret edilerek, “Kardeş iki ülke olan Libya ve Mısır, Libya’da işgalci güçlere karşı ulusal güvenliği korumak adına ortak hareket edebilir. Türkiye’nin işgalci tutumu ve yarattığı tehlike, Libya’ya ve komşu ülke Mısır için büyük tehlike arz etmektedir” denildi. Bu arada 13 Temmuz’da Rusya Başkanı Vladimir Putin telefonda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile Libya, Suriye, Ayasofya, OPEC+ anlaşmasını görüşürken 14 Temmuz’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo telefon görüşmesinde Libya, Suriye ve Afganistan’daki çatışmaları görüştü.
Suheyrat Anlaşması sonrası
Temsilciler Meclisi, 2014 sonlarında savaş derinleşince Tobruk’a taşınmıştı. Böylece Trablus ve Tobruk kentlerinde birbirine rakip iki parlamento ve iki ordu ortaya çıkmış oldu. BM aracılığıyla 17 Aralık 2015’te Fas’ın Suheyrat kentinde taraflar anlaşma imzaladı. 2015 sonunda imzalanan ve BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla da uluslararası meşruiyet verilen Suheyrat Anlaşması (Fas’ın Süheyrat imzalandı) sonucunda ülkede yasama yetkisi Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’ne, yürütme yetkisi Fayiz Serrac’ın başkanlığındaki Başkanlık Konseyi’ne verilmişti. BM aracılığıyla bir ulusal birlik hükümetinin kurulması kararlaştırılmıştı. Yani Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti de Tobruk’taki Temsilciler Meclisi hükümeti de uluslararası hukukta tanınmış durumda. Trablus hükümetinin aldığı kararların, yaptığı anlaşmaların onay merci 200 sandalyeli Akile Salih, Abdullah Abdurrahman elTani ve Halife Hafter’i yetkilendirmiş Tobruk Temsilciler Meclisi. Trablus hükümeti Türkiye ile asker sevkiyatı ve petrol anlaşmaları, Akdeniz Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması yapmıştı. Ancak Temsilciler Meclisi bu anlaşmaları onaylamıyor, Türkiye’nin askeri gücünü çekmesini istiyor.
Kahire Bildirgesi
Libya’da Türkiye, Katar, İtalya, Rusya, Suudi Arabistan, BAE, Fransa, Mısır, Ürdün, Rusya, ABD, İran, İngiltere gibi ülkeler vekalet savaşı veriyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, LUO (LNA) Lideri Halife Hafter ve Tobruk’taki Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih 6 Haziran 2020’de Kahire’de bir araya geldi. “Kahire Bildirisi” açıklandı. Libya’ya yönelik yeni bir siyasi girişim başlatıldığı kaydedilerek 8 Haziran’da başlayacak ateşkes çağrısında bulunuldu. Türkiye, İHA ve SİHA’larla, konvansiyonel silahlarla, Suriye Milli Ordusu (SMO) sevkiyatıyla desteği artırınca Ulusal Mutabakat Hüjkümeti (UMH) ateşkesi reddetti ve Sirte-Cufra hattı, petrol bölgeleri operasyonu gerçekleştirdi. Ankara da ateşkesi kabul etmeyeceklerini deklare etti. Libya ekonomisinin büyük kısmı petrol-doğalgaz ihracatına dayanıyor. Ülke petrolü dünyanın en yüksek kaliteli petrol sıralamasında ilk sıralarda ve düşük maliyetle çıkarılıyor.
DIŞ HABERLER