Rojava Aydınlar Birliği tarafından Qamişlo’da düzenlenen 7. Kültür ve Sanat Festivali başladı. Festivalde 106 sanatçının resim, şiir, masal gibi eserleri 8 gün boyunca Kürtçe olarak sahneye taşınacak
Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Rojava Aydınlar Birliği (HRRK) öncülüğünde Qamişlo’da 7. Kültür ve Sanat Festivali düzenleniyor. Festivalle ilgili konuşan Rojava Aydınlar Birliği Üyesi Ehmed El Huseynî, Kürt kültür ve sanatını geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Huseynî, Qamişlo’da bu yıl 7.’si gerçekleştirilen festivalde 106 kişinin sanatını icra edeceğini belirterek, “8 gün sürecek festivalde kültür-sanat eseri, şiir, masal gibi eserler Kürtçe olarak sahneye taşınacak. Tiyatro, sinema ve seminer gibi eserler Kürtçe ve Arapça olarak izleyiciyle buluşacak. Festivalde Suriye’deki gelişmelerle ilgili siyasetçi ve aydınların katılacağı paneller de düzenlenecek. Rojava’da Kürt kültürünün tek çatı altında toplanması konusunda tartışmalar yürütülecek” dedi.
‘Hem sanat hem de müzik’
Şiirin edebiyatın en zor dalı olduğunu söyleyen şair Beşîr Mele Newaf, “Tarihte şiirin özel bir yeri bulunuyor. Şiirde iki yön vardır. Hem sanat hem de müziktir. Şiirin akıl ve ruha hitap etmesi gerekiyor. Kuzey ve Doğu Suriye’nin ruh ve akla ulaşabilecek şairlere ihtiyaç duyuyor. Şiirin tüm yönlerinin tamamlanması gerekiyor. Çünkü şiir belli bir süreçten geçiyor. Şiirde önemli olan da insani ve vicdani yöndür. Dinleyicinin psikolojisine hitap edebilmesi için bunlar gereklidir. Edebiyata önem veren birinin şiirinin insani olması gerekiyor. Bu açıdan baktığımızda festivale katılan şairler güzel eserler ortaya çıkarıyor” şeklinde konuştu.
‘Hikayecilik gelişti’
Şiir üzerine Hawar Haber Ajansı’na konuşan yazar Abdulbaqî Mihemed de Suriye tarihinin şiir için zengin bir altyapı sunduğunu ifade etti. Filistinli bir şairin sözüne atıfta bulunan Mihemed, “Filistinli bir şair şöyle diyor; ‘Bağdat’tan Şam’a oradan da Kahire’ye uzanan bir hat üzerinde yolculuk yaparsak Bağdat’ta şiir, Şam’da hikaye, Kahire’de roman ile karşılaşırız.’ Klasik hikayeler ve yeni formlar bulunuyor. Son yıllarda ortaya çıkan görüntü, kendini yetiştirme konusunda zorluklar olduğunu gösteriyor. Fakat bunun yanında hikayecilik de oldukça gelişti” ifadelerini kullandı.
‘Okuma oranı düşük’
Kürt hikayeciliğine ilişkin de konuşan Abdulbaqî Mihemed, “Kürt edebiyatı bir yeniden doğuş sürecini yaşıyor. Arap hikayeciliğine karşı kendi yolunu bulma arayışını sürdürüyor. Fakat bunun yanında toplumumuzda okuma oranı çok düşük. Tüm evlerde bulunan kitaplar bir kütüphane bile etmiyor.” dedi.
QAMIŞLO