Gevaş’ta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından mesire alanı olduğu için ‘yasak’ tabelası asılan bölgede kalker ocağı açıldı. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ruhsat verdi. Ekolojistler ve mühendisler suç duyurusunda bulunacak
Van’ın Gevaş ilçesinde Ahdamar Adası’nın karşı kıyısından 150 metre uzaklıkta Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nün verdiği ruhsat ile Elit Yol Şirketi tarafından Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kuruldu. Orman Genel Müdürlüğü tarafından “Ağaçlandırma sahasıdır, girmek ve otlatmak yasaktır” tabelası ile tel örgülerle çevrilen alan, insan ve hayvanlara yasaklanırken, aynı alanda iş makinalarının çalışması ise çevre örgütlerini ve mühendisleri harekete geçirdi.
Bölgede oluşturduğu gürültü ve çevre kirliliğinin yanı sıra tarım arazileri ve yaşam alanına kurulan ocak, Van Gölü’ne kuş bakışı bakılan nadir tepelerden biri. Buradan çıkarılan taşlar Gevaş ilçe çıkışında yerleşim yerlerine yakın kurulan aynı şirkete ait başka bir ocakta işleniyor. Ocak yaşam alanları, tarım arazileri ve gölün doğal görünümü açısından şimdiden büyük tehlike oluşturuyor. Tarım arazilerine yakın olan ocak, özellikle arsa sahipleri tarafından şimdiden endişeye yol açmış durumda. Van İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER), ocağın yapıldığı sahada incelemelerde bulundu. İMO üyeleri kurulan ocakların belli yasal prosedürünün olduğunu belirterek, Van Gölü kıyısında inşa edilecek maden ocaklarının gölden en az 500 metre uzaklıkta olması gerektiğini vurguladı.
ÇED raporuna uygun değil!
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan maden ocaklarının kurulamayacağının altını çizen mühendisler, ocağın kurulduğu alanın bitki örtüsünden, yaşam alanına yakınlığından ve gölden dolayı “ÇED olumlu” raporu verilemeyeceğini belirtti. Mühendisler ayrıca Karayolları’nın kurumlardan görüş alması gerektiğini ve eğer kurumların “Maden ocağına uygundur” şeklinde onayı olmuşsa da suç işlendiğini ifade etti. Fakat ocak, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından ÇED olumlu raporu verilerek ruhsatlandırıldı.
Canlılar ve toprak etkilenecek
Ekolojistler ise Van Gölü’ne has olan “inci kefali” balığı başta olmak üzere göldeki birçok canlı ile beraber yurttaşların ektiği sebze ve meyvenin de olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu. Yine bölgeye yaz aylarında dinlenmek için gelen insanların da ocağın gürültüsü ve çevre kirliliğiyle karşılaşacağı uyarısı yapıldı.
Tarihi dokuya zarar
Ayrıca İMO ve ÇEV-DER, ocağın kurulduğu alanın Van’a 4 kilometre uzaklıktaki tarihi Hişet Kalesi, İzzettin Şiir Camii ve Selçuklu mezarlığına yakınlığının da olumsuz etkiler doğuracağı görüşünde.
Suç duyusunda bulunacaklar
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu ile ÇEV-DER, söz konusu şirket, ocağa ruhsat veren Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ve Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Konuya ilişkin aranan Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ise sorulara yanıt vermedi.