Suriye’de birkaç gündür çatışmalar şiddetlenirken, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Şam yönetimine elindeki kimyasal silahları bildirmesi için süre verdi
Birçok ülkenin güç gösterisine sahne olan, istihbarat örgütleri ve orduların desteğiyle El Kadie bağlantılı grupların, paramiliter güçlerin kan gölüne çevirdiği İdlib’de ateşkese ve koronavirüse rağmen çatışmalar atıyor. Suriye’nin en çetrefilli bölgelerinden İdlib’de Türkiye ile Rusya arasında 5 Mart 2020’de imzalanan ateşkes artık kağıt üzerinde kalırken, BM’nin koronavirüs nedeniyle 90 günlük ateşkes çağrısı da karşılıksız kaldı. İdlib kırsalında 6 Temmuz’dan bu yana çatışmalar ivme kazandı.
ANHA’nın haberine göre Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İdlib’in güneyindeki Fitêra bölgesinde Suriye rejim güçleri ile Türkiye destekli gruplar arasında 9 Temmuz’da da şiddetli çatışmaların yaşandığını açıkladı. Suriye hükümet güçleri ayrıca İdlib’in güneyindeki Sifohan ve Filêfil bölgelerini topçu atışlarıyla bombardımana tuttu. SOHR, Cebhe elWeteniya isimli çete grubu liderlerindne birinin de Halep’in batı kırsalında Suriye hükümet güçleri tarafından hedef alındığı ve öldürüldüğünü kaydetti. İhvanSelefi gruplar da Suriye güçlerinin İdlib’in güneyindeki Kefer Nubul bölgesi ile Şûrlîn köyü ve Şehşebo dağındaki askeri noktalarını topçu atışlarıyla bombaladı. Bombalanan bölgede bir Suriye askerinin öldürüldüğü basına yansıdı.
Kimyasal silah dosyası
Suriye’deki kimyasal silah dosyası da yeniden ısınıyor. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW-Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) Yürütme Kurulu, yayınladığı kararla Suriye yönetimine, elinde bulunan kimyasal silahların yerini ve miktarını bildirmesi için 90 gün süre verdi. Kararda rejim güçlerinin, 24-30 Mart 2017’de Hama kırsalındaki Latamne’de düzenlediği hava saldırısında sarin ve klor gazı kullandığının tespit edildiğine ilişkin rapora atıfta bulunularak, saldırılarda kullanılan kimyasal silahların nerede üretildiği ve miktarının 90 gün içinde örgüte bildirilmesi istendi. Yürütme Kurulu kararında, “Gerçekleşen kimyasal saldırı, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahları ve üretim tesislerini yok etmediğini ortaya koymaktadır” ifadesi kullanıldı.
Rusya: Kimyasal kullanabilirler
Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Aleksandr Şerbitskiy de, Heyet Tahrir eşŞam (HTŞ), Şam’ı kimyasal silah kullanmakla suçlamak için İdlib bölgesinin birkaç köyünde provokasyon planladığını iddia etti. Şerbitskiy, “Heyet Tahrir eş-Şam terör örgütü militanları, hükümet ordusunu kimyasal silah kullanmakla suçlamak amacıyla İdlib bölgesinin Sfuhon, Fatira ve Flayfel köylerinde provokasyon planlıyor” ifadelerini kullandı.
DIŞ HABERLER