Amerika yerlileri ve Polinezyalıların 13. yüzyılda Pasifik Okyanusu aştığı ve iki halktan insanların aynı genlere sahip olduğu ortaya çıktı. Ancak okyanusu nasıl aştıkları bilinmiyor
Okyanusun iki ayrı yakasında bulunan Amerika Yerlileri ve Poliznezyalardan alınan gen örnekleri, 13. yüzyılda okyanusları aşarak iletişim kurdukları ve birbirlerinden etkilendikleri ortaya çıktı.
Araştırmayı yürüten ABD’nin California eyaletindeki Stanford Üniversitesi’nden Alexander Ionnadis, 800 kişiden aldıkları gen örnekleri sonucunda birkaç Polinezya adasında Latin Amerika’da görülen genlerin tespit edildiğini söyleyerek, “Bütün bu insanlar okyanusun iki tarafından ortak atalara sahip” dedi
Orta Çağ öncesinde gerçekleşen yolculuklara dair teoriler bir süredir bilim dünyasında tartışılıyordu. Bugüne kadar bu teoriyi destekleyenler, Güney Amerika’da yetişen bir tatlı patates türüne Polinezya’da kumala, Ekvador’un Canari yerli halkı tarafından da kumal dendiğini ve bunun iki bölge arasındaki ticaretin kanıtı olduğunu savunuyordu.
Teoriye karşı çıkanlar ise eski teknoloji ve bilgilerle okyanusu aşmanın mümkün olmayacağını öne sürüyordu.
Okyanusu Polinezyalıların mı yoksa Güney Amerikalıların mı aştığı bilinmiyor fakat Pasifik Okyanusu’ndaki adalara yerleşecek kadar deniz ulaşımı teknolojisi bulunan Polinezya halklarının bunu başarma ihtimali daha yüksek görülüyor.
‘Polinezyalılar gitmiş olabilir’
Stanford Üniversitesi’nden Ioannis, seyahatin Heyerdahl’ın denediği Güney Amerika teknolojisi olan sal ile değil, Polinezyalıların kullandığı kanolarla yapıldığını tahmin ettiğini söylüyor.
Konuyla ilgili daha önce yapılan genetik araştırmalar, Polinezyalıların yaşadığı ve Güney Amerika’ya en yakın ada olan Paskalya Adası’na odaklanmıştı.
Fakat söz konusu genler, Thor Heyerdahl’ın salla ulaştığı Doğu Polinezya adalarında tespit edildi. İlk sırada yer alan ada ise Güney Marquesas adası oldu.
Güney Amerika’daki genler ise Ekvador ve Kolombiya’da yaşayan yerlilere işaret ediyor. Polinezya’daki heykellerle Güney Amerika yerlilerinin heykelleri de tarz olarak birbirlerine benzetiliyordu.
Kaynak: BBC Türkçe