Kadıköy Sineması emekçileri maruz kaldıkları hak gaspı için seslerini duyurmaya çalışıyor
Maruz kaldıkları ağır çalışma koşulları, baskı, mobbing ve son olarak onay almadan iş yerine kamera takılması ve konuşmaların dinlenmesi nedeniyle işlerinden ayrılmak zorunda bırakılan Kadıköy Sineması emekçileri hakları için dayanışma bekliyor. 17 Şubat’ta yaşadıkları sorunlar için ihtarname çekerek ayrılmak zorunda kalan emekçilerden Mevlüde Karakaş yaşadıklarını anlattı. İşten 6 kişi çıktıklarını belirten Karakaş, süreci şöyle anlattı: “Görüntü kaydeden kameranın yerine ses kaydeden kameralar ocak ortasında takıldı. Bu özel alanın ihlaliydi. Bunu kesinlikle istemeyeceğimizi söylediğimiz bir toplantıda istemeyen gidebilir diyerek istifaya zorlandık.”
‘Güven ortamı kalmadı’
Bir buçuk yıldır orada çalışmaya başladığını belirten ve yaşadıkları baskılar ile iş yerinde olması gereken güven ilişkisinin ortadan kaldırıldığını belirten Karakaş, “Bu hiç güvenin kalmadığını gösterir” dedi. Ocakta başlatılan uygulama sonrası bir aylık süreçte ancak çıkışlarını yapabildiklerini belirten Karakaş, bu süreçte bir avukata danıştıklarını ve ne yapmaları gerektiği konusunda bilgi aldıklarını belirterek şunları aktardı: “Avukat arkadaşımız bunun yasal olmadığını ve ‘İş yerini çekilmez kılan’ bir etken olduğunu söyledi. Bize haklı fesih yapma hakkımız olduğunu söyledi. Ve haklı fesih yaptığımıza dair ihtarname çektik.” Süreç içinde dayanışma ile ayakta kaldıklarını vurgulayan Karakaş, “Örneğin İBB askıda fatura yaptı, onların linklerini attım arkadaşlara ya da gıda yardımları gibi nerede ne varsa arkadaşlarıma duyurmaya çalıştım.” Salgın sürecinde sinemaların ayakta kalması için başlatılan kampanyalara da değinen Karakaş, “En konforlu en güçlü hiç yardıma ihtiyaç duymadan hayatta kalacak olan sinema Kadıköy Sineması aslında. Kimse bilmiyor ve insanlar iyi niyetli. Bütün koltukları seyircilere açtılar ve sattılar. Şu dönemden bile kazanç sağladılar aslında” dedi.
‘Gerekirse kapıyı bırakmayız’
1 Temmuz’da sinemaların yeniden açılması ile avukatlarının “arabuluculuk” için başvuru yaptığını belirten Karakaş, cuma gününe kadar görüşme olması gerektiğini belirtti. Umutlarının haklarının verilerek bu mağduriyete son verilmesi olduğunu belirten Karakaş, haklarını almamaları halinde gerekirse boykot ile sinemanın kapısından ayrılmayacaklarını ve her şekilde seslerini duyuracaklarını belirtti.
‘SGK’ye yanlış bilgi vermiş’
Salgın sürecinde işverenin SGK’ye yanlış bilgi verdiğini belirten Karakaş bu yüzden herhangi bir sosyal haktan da yararlanmadıklarını şu sözlerle anlattı: “İşveren tam anlamıyla yalan bir bildirimde bulunup bizim istifa ettiğimizi bildirmiş. Elimize bu bilgi geldiğinde SGK’ye gidip sorduk ve çok şaşırdık ve istifa değil ‘haklı fesih’ yaptık dedik. Ama bize, ‘bu hakkınız için mahkeme kararına ihtiyacımız olacak’ dendi ve böylece hiçbir haktan yararlanamadık.”
‘Onlar fedakârlık yapmıştı…’
Arkadaşlarının Kadıköy Sineması için çok emek verdiklerini de vurgulayan Karakaş şunları belirtti: “Şimdiki işveren işletmeyi 2018’de devralıyor. Her zamanki sahibi ama artık kendisi işletiyor. Ama öncesinde diğer işletmeci batınca oranın ruhsat yenileme zamanı da geldiği için arkadaşlar kendi hesaplarından kredi çekerek oranın ruhsatını yeniliyorlar. Şu an mağdur olan insanlar böyle insanlar.”
EKONOMİ SERVİSİ