Çoklu baro teklifinin görüşüldüğü Genel Kurul’da tansiyon yükseldi. Bağımsız milletvekili Ahmet Şık ile AKP’li Bülent Turan arasında tartışma yaşanırken, Meclis Başkanvekili, Şık’a “uyarma” cezası verdi
AKP ve MHP’nin baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirmeyi planladığı çoklu baro teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri devam ediyor.
Teklif üzerine söz alan muhalefet partileri eleştiri ve itirazlarını Genel Kurul’da dile getirdi. Muhalefet partilerinin yoğun katılım sağladığı Genel Kurul’da iktidar partisi ise düşük katılım sağladı.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, teklifin yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını savunan son “kale” olan baroların lağvetmeyi amaçladığını söyledi. AKP’nin hukuksal denetim mekanizmasından kurtulmak istediğini amaçladığını ifade eden Beştaş, “Barolar insan hakları, hukukun üstünlüğü ve özgürlükleri Avukatlık Kanunu’ndan ve Anayasa’dan kaynaklı savunma görevleri ve hakları olduğu için bu konuda ciddi bir çalışma yürütüyorlar, ciddi bir çaba içindeler. Bu, aynı zamanda, iktidarın denetlenmesidir; işte bu, aynı zamanda, denetlenmekten kaçıştır. Şimdi ne oluyor? Barolar parçalanacak, böl-parçala-yönet politikası burada da aynen geçerli.
Tahir Elçi ve Selçuk Kozağaçlı’ya atıf
Beştaş, tutuklu ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi andığı konuşmasında şunları söyledi: “Bir mahkeme tahliye kararı veriyor -Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD’li avukatlarda- ve ertesi gün kendisine giden bir talimatla verdiği tahliye kararını geri alıyorsa o heyet bağımsız olamaz, mümkün değil. Tahir Elçi’yi hepimiz hatırlayalım lütfen, devletin barolara bakış açısını görmek için maalesef bir örnek. Muhalif olmanın hak ve özgürlük savunmanın bedelini yaşamıyla ödedi. 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü 2012 yılından sonra 2019’da da Türkiye’deki avukatlara ithaf edildi. Neden? Tehlikedeki avukatlar 2019 raporunun başlangıç kısmında katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi anılarak raporun Türk ve Kürt avukatlara ithaf edildiği yazıldı. Türkiye’de avukatlar tehlikede peki bunu sorun ediyor mu iktidar? Hayır bunu sorun etmiyor, çünkü kendisine bağlı barolar kuracaklar, yeni barolar kuracaklar.
Ölüm orucundaki Ünsal’ın babasının mesajı okundu
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, “adil yargılanma” talebi ile ölüm orucunda olan ÇHD’li avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın ailesinin mesajlarını Genel Kurul’da okudu. Aytaç Ünsal’ın babasının “Tek çocuğumuz, avukat oğlum Aytaç Ünsal. Adil yargılama talebiyle başladığı ölüm orucunun yüz elli birinci, Avukat Ebru Timtik ise yüz seksen ikinci gününde. Kritik eşik çoktan geçildi. Baba olarak lokmalar boğazımda düğümleniyor. Kabuslarla uyanıyorum. Yargıtay, hukuka sahip çıksın.” Şeklindeki mesajını okuyan Aydoğan, “Avukatların sorunları bunlar. Bu sorun, sorun değil mi de bununla bu Mecliste hiç kimse ilgilenmiyor. 2 avukat bu ülkede ‘Adalet yok.’ diye ölüme yattılar” dedi.
‘Genetik bir sorun mu var?’
Teklifin “FETÖ projesi” olduğunu dile getiren Aydoğan, “Niye siz getiriyorsunuz kardeşim? Genetik bir sorun mu var, genler mi canlandı? Niye tekrar bu kanun geliyor, gene sizi kim aldatıyor? İçinizden birileri mi aldatıyor, dışardan birileri mi aldatıyor?” şeklinde konuştu.
Ahmet Şık: Tiranlık ve istibdat rejimi
Teklifin üzerine Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık söz aldı. Şık, baro teklifi üzerine yaptığı konuşmada, “Siyasal karakteristiği ne olursa olsun iktidarlar kendilerini hukukla sınırlandırmak istemez. Yargının en pespaye dönemini yaşıyor olması nedeniyle Türkiye’nin herhangi bir hukuk normuyla alakasının kalmaması sizin eseriniz. Hukuku nefretinin aracı haline getirerek, bir dikta yönetimiyle adliyeler yargıyı yutan kara deliklere dönüşmüş durumda. İktidardaki gücün keyfi kararlar alabilmesi ve bunu uygulayabilmesine olanak sağlayan siyasal hukuk düzeni tiranlık veya istibdat rejimi deniyor..” ifadelerini kullandı.
Şık’tan AKP’li Turan’a: Kes sesini
Şık’ın konuşması sırasında AKP sıralarından sesler yükselmeye başladı. Şık, sesi yükselen AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’a “Kes sesini. Ne çenesi düşük adamsın” dedi. Şık’ın sözlerine tepki gösteren Turan, ayağa kalktı. Milletvekillerinin araya girmesi ile yatışan olayda birleşime ara verildi.
Şık’a Meclisten çıkarma cezası teklifi
Aranın ardından, konuşmasını tamamlamak için kürsüde konuştu. Şık’ın konuşması ardından tansiyon yeniden yükseldi. AKP sıralarından sesler yenide yükselince Şık, “İktidardaki gücün keyfi kararlar alabilmesi ve bunu uygulayabilmesine olanak sağlayan siyasal hukuk düzeni tiranlık veya istibdat rejimi deniyor. Ben sizler gibi profesyonel siyasetçi değilim ve olmayacağımda.” dedi.
Meclis Başkanvekili Celal Adan, Ahmet Şık’ın konuşmasında geçen “tiranlık” ifadesi nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ettiği gerekçesiyle 2 birleşim Meclisten çıkarma cezası teklif edeceğini söyledi.
Baş’ın konuşması sırasında gerginlik tırmandı
Bu karara ilişkin TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, savunma yapmak için söz aldı. Baş, “Burada yaşadığımız her an aslında görmek isteyenler için bir Türkiye fotoğrafıdır. Sevgili Ahmet haklı davası için parlamentoda görev üstlenmiş biri. Ahmet’in konuşmasını kestiniz ve ceza istediniz” dedi. Baş’ın konuşması sırasında gerginlik yükseldi. Baş’ın konuşması sık sık AKP’liler tarafından kesildi. Gerginliğin tırmanması üzerine oturuma ara verildi.
Aranın ardından sonra Meclis Başkanvekili Celal Adan Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hakkında “uyarma” cezası verdi.