Çoklu baro teklifi konuşmaları öncesi, muhalefet teklifin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle “Anayasaya aykırılık” tartışmasının açılmasını istedi. Meclis Başkanvekili gerek görmediğini belirtti
AKP ve MHP’nin çoklu baro teklifinin görüşülmeye başlamadan önce muhalefet, teklifin Anayasaya aykırı olduğunu ve Anayasaya aykırılık tartışmasının açılmasını istedi. HDP, CHP ve İyi Parti, teklifin anayasa aykırı olduğunu Genel Kurul’da dile getirdi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür, teklifin açıkça Anayasa aykırı olduğunu dile getirdi. Özel, Anayasa aykırılık tartışmasının açılması gerektiğini ve bunun oylamaya sunulmasını istedi.
HDP ve CHP :Komisyona geri gönderilsin
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, teklifi Anayasaya aykırı bulduklarını bu nedenle Genel Kurul’da görüşülmemesi ve komisyona geri gönderilmesini talep ettiklerini söyledi.
Meclis Başkanvekili Celal Adan, bu konuda Anayasaya aykırılık tartışmasının açılıp açılmayacağı yönünde lehte ve aleyhte konuşmalar için söz verdi.
AKP: İddialar soyut
Lehte söz alan AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, anayasaya aykırılık tartışmalarının komisyonda dile getirildiğini belirterek, komisyonun anayasaya aykırı bulmadığını söyledi. Can, Meclisin de bu konuda inisiyatifinin olduğunu belirterek, muhalefetin anayasaya aykırılık iddialarının “soyut” olduğunu ileri sürdü. Can, “Bu iddiaların hangisi nesneldir? Anayasaya aykırı olup olmadığına AYM karar verecek. İnceler, karara bağlar. Bu kararlar da hepimizi bağlar” dedi.
HDP aykırı maddeleri saydı
Aleyhte söz alan HDP Ağrı Milletvekili ve Adalet Komisyon üyesi Abdullah Koç, teklifin Anayasanın birden fazla maddelerine aykırı olduğunu belirtti. Koç, teklifin AİHM’de aykırı olduğunu ifade ederek, anayasaya aykırı olan maddeleri şöyle sıraladı: “Anayasanın 2’nci maddesi olan demokratiklik ilkesine, 9’uncu maddesi olan yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı ilkesine aykırıdır. Çünkü yargıyı bölüyorsunuz. Anayasanın 10’uncu maddesi olan eşitlik ilkesi ile teklik ilkesi olan 135’inci maddesine aykırıdır. Baroları diğer meslek örgütlerine benzetmek istiyorsanız bu mümkün değil. Anayasada baronun diğer meslek kuruluşlarından farklı olduğu belirtilmiştir. Teklifin Anayasa komisyonuna tevdil edilmesi gerekiyor.”
Anayasaya aykırılık tartışması reddedildi
Konuşmaların ardından oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Celal Adan, anayasaya aykırılık tartışmasının açılmasına gerek görmediği görüşünü belirterek, teklifin görüşmelerine geçilmesine karar verdi.
ANKARA