Rosa Kadın Derneği’nin 9 Temmuz’da görülmesi beklenen duruşması, 3 Temmuz’da görüldü. Adalet Kaya ile Remziye Sızıcı’nın avukatlarından Elif Tirenç İpek Ulaş, ‘Tutukluluk kararına itiraz edeceğiz. Bu yapılan bir hak ihlalidir’ dedi
Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği’ne yönelik 22 Mayıs’ta gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alındıktan sonra 13 kadın tutuklanmıştı. Dernek Başkanı Adalet Kaya ve üyesi Remziye Sızıcı’nın tutuklandığı dosyanın ilk duruşması 9 Temmuz 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) görülecekti. ACM, Remziye Sızıcı ve Adalet Kaya’nın 11. ACM’de yargılandıkları başka bir dosya ile birleştirilmesini talep etti. 11. ACM dosyaların birleştirmesi talebini reddetti. Birleştirme talebinin reddedilmesi üzerine 4. ACM duruşmayı 3 Temmuz’da görerek dosyaları birleştirdi. 11. ve 4. ACM arasında uyuşmazlık ortaya çıkması üzerine, 4. ACM Kaya ile Sızıcı’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Dosya, birleştirilmesi talebiyle Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne (İstinaf) gönderildi.
‘Bilgimiz dışında yapıldı’ Mahkemenin kararını ve duruşmanın erkene alınması hakkında Kaya ile Sızıcı’nın avukatlarından Elif Tirenç İpek Ulaş Jinnews’e konuşarak, mahkemenin resen (Kendi başına, kendiliğinden) karar alarak duruşmayı açtığını söyledi. Tutukluların ve müdafilerinin bilgileri dışında duruşmanın görüldüğünün altını çizen İpek Ulaş, “9 Temmuz’da görülmesi beklenen duruşma dosyanın esası kapatıldığı için görülmeyecek. Normalde bütün duruşmalar sanık ve müdafisi tarafından katılım sağlanarak gerçekleştirilmeli. Ancak mahkeme ne sanığa ne de biz müdafilerine bilgi verdi. Bu durum tümüyle bir hak ihlalini içeriyor” dedi. İpek Ulaş, şöyle devam etti: “Müvekkillerimiz hakkında tutukluluk halinin devamına karar verildi. Tutukluluğa itiraz hakkımız kullanacağız. Ciddi anlamda bir hak ihlali yaşanıyor. Bu özgürlükten yoksun bırakmaktır. Hukuka aykırı bir şekilde bu yapılıyor.”
‘Direnen kadınlar hedefte’
‘Direnen kadınlar hedefte’ Türkiye’de uzun bir dönemdir kadınların sosyal, siyasal hakları ve kazanımlarına dönük ciddi bir saldırının olduğunu hatırlatan avukat İpek Ulaş, “Eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren kadınlara dönük özellikle yargı eliyle birebir savaş başlatılmış durumda. Bize Ortaçağ’dan yapılan cadı avlarını hatırlatıyor. Bu anlamda yargı araç olarak kullanılıyor. Kadınlar üzerinde bir sindirme politikasına dönüşüyor. Çünkü yapmak istedikleri düzenlemelerin birçoğunu kadınlar mücadele ederek engelledi. En son istismar yasası hayata geçirilemedi. Zaten bundan sonra Rosa Kadın Derneği’ne yönelik gözaltı ve tutuklama furyası başladı. Yani hedefte direnen kadınlar ve mücadelesi var” dedi.
DİYARBAKIR