Hollanda’da kürkü için yetiştirilen vizonlardan yüz binlercesi, koronavirüs salgınının bulaşması gerekçesi ile öldürüldü
Hollanda’daki 20 vizon çiftliğinde salgın vakaları görüldü. Tarım Bakanlığı yaptığı açıklamada on binlerce vizonun öldürüldüğünü bildirdi. Öldürme işlemi haziran ayı başında ilk virüs vakalarının ortaya çıkmasıyla başladı. Bakanlık, toplamda 20 vizon çiftliğinde vakalar görüldüğünü belirtti. Bu çiftliklerden 18’indeki hayvanlar öldürüldü. Diğer ikisinde de bu işlem devam ediyor. Virüsün görüldüğü son çiftlikte 12 bin vizonun olduğu bilgisi verildi. Bazı kaynaklar haziran ayı başından bu yana 600 bini aşkın vizonun öldürüldüğünü belirtiyor. Yetkililer, çiftlik çalışanlarından ikisinde tespit edilen virüsün “çok büyük ihtimalle” vizonlardan bulaştığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu iki vaka aynı zamanda yeni koronavirüsün hayvandan insana geçtiği ilk bilinen vakalar olabileceğini kaydetti. Hollanda hükümeti tüm çiftliklerde virüs testini zorunlu hale getirdi. Hollanda’nın en üst yargı organı, vizon yetiştiriciliğinin yapıldığı çiftliklerin 2024 yılına kadar kapatılması kararını aldı. Hollanda dünyadaki dört temel vizon derisi üreticilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Ülke genelinde 128’i aşkın çiftlik bulunuyor.
Kafeslere tıkılıyorlar
Bu küçük ve sevimli hayvanlar kürkleri için yetiştiriliyor. Deri mantonun arkasında devasa bir acı var. Kürklerin çoğunluğu hayvanların yetiştirildiği çiftliklerden geliyor. Diğer bir temel üretici olan Fransa’da kürklerin yüzde 90’ı çiftlik üretimlerinden geliyor. Fransa’da 40 dolayında vizon çiftliği var. Tek bir manto yapabilmek için 100 ila 120 vizon derisine ihtiyaç duyuluyor. Derileri için yetiştirilen vizonlar ve tilkiler, küçük kafeslerde tutuluyorlar. Dünyanın en büyük hayvan derisi üreticisi Finlandiya vizonlara 38 santimetre yüksekliğinde 1800 santimetrekarelik kafesler sunuyor. Tilkilere ise 60 santimetre genişliğinde, 105 santimetre uzunluğunda ve 60 santimetre yüksekliğinde kafesler veriliyor. Hayvanları bu küçücük kafeslerde yetiştirmek korkunç bir uygulama olarak tepki görüyor. Zira doğal yaşam alanlarında vizonların toprağı 1 ila 4 kilometre uzunluğa yayılırken, tilkiler için 900 ila 6 bin hektarlık bir alan sözkonusu. Ayrıca doğada vizonlar genellikle derelerde, ırmaklarda veya göllerde yaşarken, zamanlarının yüzde 60’ını sularda geçiriyor. Kafeslerde ise böyle bir imkânları yok.
EKOLOJİ SERVİSİ