Alman hükümeti sözcüsü Seibert, Büyükada davasında çıkan mahkumiyet kararlarını “endişeyle” karşıladığını duyurdu ve Türkiye’ye “hukuk devleti standartlarına” riayet etme çağrısı yaptı
Alman hükümeti, Büyükada davasında çıkan mahkumiyet kararlarını eleştiren bir açıklama yaptı. Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, davada her ne kadar Peter Steudtner hakkında beraat kararı verilmiş olsa da diğer sanıklara verilen uzun hapis cezalarını “endişeyle” karşıladıklarını ifade etti.
Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habeere göre, sözcü Seibert, Türkiye’ye bir kez daha “hukuk devleti standartlarına” riayet etme çağrısı yaptı.
Hükümet Sözcüsü Seibert, Berlin’de yaptığı açıklamada Türkiye’de tutuklu diğer Alman vatandaşlarıyla ilgili olarak da Ankara ile diyalog halinde olunduğunu belirtti. Seibert, diğer Alman vatandaşlarına yönelik yürüyen davalarda hızlı bir çözüme varılmasını ümit ettiğini söyledi.
Almanya’da federal hükümetin İnsan Hakları Temsilcisi Bärbel Kofler de geçtiğimiz günlerde karar ile ilgili bir açıklama yapmış, Büyükada Davası’nda çok sayıda insan hakları aktivistinin hapis cezasına çarptırılması kararını eleştirmiş ve “Bu cezalar Türkiye’de insan hakları ve hukuk devleti için mücadele edenlere verilmiş korkunç bir mesajdır” demişti.
Ne olmuştu?
Temmuz 2017’de Büyükada’da “İnsan Hakları Savunucularının Korunması ve Dijital Güvenliği” başlıklı toplantıya katıldıkları gerekçesiyle haklarında “terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla dava açılan 11 insan hakları savunucusunun karar duruşmasında dört sanık hapis cezalarına çarptırılırken yedi sanık hakkında beraat kararı verilmişti.
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç, “örgüt üyeliği” iddiasından 6 yıl 3 ay, hak savunucuları Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran ise “örgüte yardım” suçundan 1 yıl 13 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Mahkeme Peter Steudtner’in de aralarında olduğu 7 kişi hakkında ise beraat kararı vermişti.
DIŞ HABERLER