TEPAV paylaştığı araştırma sonuçlarıyla koronanın ortaya çıkardığı iş kaybını gözler önüne serdi
İşsizlik sayısı her geçen gün artarken, korona sürecinde yaşanan iş kaybı ise henüz resmi verilere yansımış değil. Halihazırda dar tanımlı olarak 4 milyon olarak telaffuz edilen sayı DİSKAR’ın tahminlerine göre geniş tanımlı olarak 13 milyona dayanmış durumda. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) araştırması da bunu doğrular nitelikte.
İnşaatta azalış
TEPAV, SGK ve Türkiye İş Kurumu verilerinden yola çıkarak istihdamda Nisan 2020 ile Nisan 2019 verilerini karşılaştırdı. Ortaya çıkan sonuçlara göre sigortalı ücretli çalışan sayısı 379 bin azalırken, işsizlik ödeneğine başvuran sayısı ise 167 bin arttı. Ücretli çalışan sayısı 67 ilde azalırken, sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla azalan sektör ise 150 bin azalışla bina inşaatı sektörü oldu.
Başvurular arttı
Bu sektörü, 130 bin azalışla bina ve çevre düzenleme faaliyetleri, 117 bin azalışla konaklama, 50 bin azalışla bina dışı yapıların inşaatı ve 48 bin azalışla yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri sektörleri takip etti. Sigortalı ücretli çalışan sayısı son bir yılda en fazla azalan kent ise 113 bin azalışla Antalya oldu. Antalya’yı, 52 binle İstanbul, 39 binle Ankara, 36 binle Muğla ve 22 binle İzmir takip etti. İşsizlik ödeneği bekleyenlerin sayısı ise son bir yılda 47 binle en fazla İstanbul’da arttı.
3 ayda işler kötüleşti
TEPAV’ın haziran ayı Perakende Güven Endeksi de (TEPE) yayınlandı. Perakendeci, normalleşmenin başladığı mayıs ayındaki umudunu koruyamadı. Endeks, Haziran 2020’de bir önceki aya göre 4.3 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 9.7 puan azaldı. TEPE anketi kapsamında perakendecilerin yüzde 75’i geçen 3 ayda işlerinin azaldığını, yüzde 38’i ise önümüzdeki 3 ayda işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti.
EKONOMİ SERVİSİ