Mardin’in 100’ü aşkın kırsal mahallesi 14 Mayıs’tan beri elektriksiz. Yurttaşlar, DEDAŞ’a karşı trafo önünde nöbete başlayarak zulmün son bulmasını istedi. DEDAŞ’ın AKP’li vekile özel hat döşemesi ise dikkat çekti
Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçelerine bağlı 100’ü aşkın kırsal mahalle, çiftçilikle uğraşan kimi abonelerin borçları bulunduğu için Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından tümden enerji verilmemesi nedeniyle14 Mayıs’tan bu yana elektriksiz. Bu iki ilçedeki mahallelere Artuklu ilçesine bağlı bazı kırsal mahalleler de eklendi.
Yapılan kesintilerin merkez trafolardan yapılması nedeniyle borcu olan olmayan herkes kesintilerden etkilenirken, yerleşim yerleri karanlıkta kaldı.
Mahkeme iptal etti DEDAŞ borç çıkardı
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ahmet Kambal’ın haberine göre; DEDAŞ’ın borçları bulunduğunu öne sürdüğü çiftçiler, kendilerini “rastgele yüksek faturalar kesildiğini” söylerken, kimi faturalar konusunda yapılan başvurular doğrultusunda mahkemeler de çiftçilerin lehine karar vererek, şirketin bazı abonelere çıkardığı faturaları yüzde 75’e varan oranlarda düşürdü. Ancak her mahkeme kararının ardından DEDAŞ çiftçilere yeni faturalar gönderdi.
Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, DEDAŞ’ın yüksek faturalar kestiğini defalarca tespit ettiklerini, mahkemelerin bu yönde kararları olduğunu dile getirdi. Erbeyi, DEDAŞ’ın yaşadıkları bölgeyi tarımsal sulamanın dışında tutarak, çiftçilere kullandığı elektriği sanayi elektriği tarifesi üzerinden faturalandırdığını kaydetti.
Jeneratörlerden 300 bin TL teminat
Yapılan kesintilerle borcu olmayanların da mağdur edildiğinin kamuoyuna yansıması üzerine ise, DEDAŞ tarafından Aralık ayında yapılan açıklamada, borcu olmayanların mağduriyetinin jeneratör desteği ile giderileceği duyuruldu.
Fakat jeneratörler için abonelerden yaklaşık 300 bin TL değerinde teminat istenip, abonelerin bu parayı ödeyecek güçleri olmaması nedeniyle bu yönde bir adım atılamadı.
AKP’li vekilin arazisine ayrı hat
Bunlar yaşanırken DEDAŞ’ın AKP Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya ve akrabalarına ait Kızıltepe’deki tarım arazilerindeki sulama kuyularına yüksek gerilim hattından özel hat çektiği ortaya çıktı. Demirkaya ve yakınlarına özel hat çekilmesinin duyulması üzerine kimi kırsal mahalle sakinleri açlık grevi başlattı. Kimi yerlerde yapılmak istenen protesto yürüyüşleri ise, Mardin Valiliği tarafından salgın gerekçesiyle getirilen “eylem ve etkinlik yasağı” nedeniyle engellendi.
Nöbete başladılar
Bölgede buğday hasadının sona ermesinin ardından mısır tohumu toprağa serpilirken, henüz elektrikleri kesilmeyen mahallelerde kesintilerin önüne geçmek isteyen çiftçiler ve mahalle sakinleri, merkezi trafo ve yüksek gerilim hatlarının olduğu noktalarda nöbete başladı. Birçok mahallede kesinti yapmak için gelen DEDAŞ çalışanlarını bölgeden uzaklaştıran çiftçiler ve mahalle sakinleri, geceleri de dönüşümlü olarak nöbet tutmaya başladı.
Kesintilere karşı nöbet tutan köylülerden biri olan Şeyhmus Sarıyer, en büyük sorunlarının elektrik kesintileri olduğunu dile getirerek, DEDAŞ eliyle eziyet çektiklerini söyledi.
Kullandıkları elektrik 10 ise, çıkarılan faturanın 100 olmasının altından kalkamadıklarını belirten Sarıyer, yaşadıkları bu eziyete son vermek için köylüler olarak kendi aralarında karar alıp, nöbete başladıklarını anlattı.
Sarıyer, yapılan elektrik kesintileri nedeniyle hayvanlarına dahi verecek su bulamadıklarını ifade etti.
“Bir damla suya hasret kaldık”
Artuklu ilçesine bağlı kırsal Ambar (Embarê) Mahallesi muhtarı Çelebi Kaya da, bazı borçlu çiftçilerin bulunması nedeniyle mahallelerinin DEDAŞ tarafından toptan cezalandırıldığını söyledi.
Kaya, mahallelerinde yaşayan hastalar ve çocuklar olmasına rağmen şirketin “zulüm” kendilerine zulüm uyguladığını belirterek, “Bir damla suya muhtaç kaldık” dedi. Kaya, yetkililere “Halkı DEDAŞ zulmünden kurtarsınlar” diyerek seslendi.
“Geçimimiz topraktan, bu zulüm neden?”
Borcu bulunmamasına rağmen elektriğinin daha önce defalarca kesildiğini belirten çiftçilerden Kanivar Koç ise, yeniden kesinti yapılmaması için nöbet tutmaya başladığını dile getirdi.
Mısır ekimi için yaptığı masrafı anlatıp, sulayamaması halinde ürünün çürüyeceğini söyleyen Koç, “Fabrikamız, şirketimiz yok. Geçimimiz bu topraktan. Bir kuruş borcum yok. Bu zulmü bize neden yapıyorlar. Dertleri nedir bizimle?” diye sordu.
MARDİN