Libya’da Rusya ileTürkiye arasında petrol savaşı ile diplomasi savaşı ve askeri üs çekişmesi yaşanıyor. Enerji bakanının açıklamaları ve Akar’ın ziyareti sonrası Vattiye üssü havadan vuruldu. İki petrol sahasına girildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez’in haziranın ikinci haftası “Libya ile yapılan mutabakat kapsamında 7 ruhsat alanı belirledik, yaklaşık 3 ay kadar askı ve ilan süreci devam edecek” açıklaması sonrası Şerara Petrol Sahası’na giren Rus güçleri bu kez Petrol Hilali’nde önemli ihracat yeri Sidre Petrol Limanı’na girdi.
Bir yandan Rusya bir yandan Türkiye, Kuzye Afrika ve Doğu Akdeniz hakimiyeti ve Libya petrollerini denetim için Libya’da askeri üs kurmaya çalışırken, hava saldırıları ve petrol tesislerine paralı asker sokma olayları yaşanıyor.
Rus ve diğer uyruklardan paralı askerlerin 25 Haziran’da Libya’nın güneyindeki Şerare Petrol Sahası’na konvoy halinde gelerek LNA (LUO) Komutanı General Halife Hafter’e bağlı Petrol Tesisleri Muhafızları isimli silahlı grupla görüşmesinin ardından Sidre Petrol Limanı’na da girildiği kaydediliyor.
Libya El-Ahrar televizyonuna konuşan Trablus’a bağlı Ulusal Petrol Kurumu Genel Müdürü Mustafa Sanallah, ülkenin doğusundaki Sidre Petrol Limanı’na “yabancı” kuvvetlerin girdiğini ve orayı bir askeri merkez haline getirmek için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Sanallah, Şerara Petrol Sahası’na da haziranda bölgeyi koruyan güçlerle işbirliği sonucunda Rus paramiliter şirketi Wagner’e mensup paralı askerlerin girdiğini vurguladı. Petrol sektöründe 2011’den bu yanan oluşan zararın 231 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Sanallah, Wagner milislerinin derhal bölgeden çıkmaları gerektiğini vurguladı. Sanallah, birkaç gün önce doğudaki El-Harika Petrol Limanı’ndan akaryakıt kaçakçılığı yapılmak üzereyken durdurulduğunu kaydetti.
Sanallah, 5 Temmuz itibariyle de “yabancı kuvvetlerin” Sidre Petrol Limanı’na girdiğini ve orayı askeri bölge haline getirmek için çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken söz konusu muhafızların yabancı kuvvetlerle hukuk dışı ilişkiler içinde olduğunu ifade etti.
Vattiye üssü vakası TSK güçlerinin ve hava savunma sisteminin de olduğu Libya’nın kuzeybatısında, Trablus’un güneybatısındaki Vattiye Askeri Hava Üssü’nün 4 Temmuz gecesi savaş uçakları tarafından vurulduğu basına yansımıştı. Euronews haberine göre Türkiye Milli Savunma Bakanlığı da saldırıyı doğrulayarak bazı teçhizatların zarar gördüğünü açıklarken, Trablus güçleri karşılık vereceklerini duyurdu. Vattiye, Türkiye’nin Libya’da kurmayı planladığı askeri üslerden biri. Türkiye’nin Vattiyye üssüne SİHA ve hava savunma sistemleri başta olmak üzere askeri teçhizat yerleştirmeye başladığı sırada yapılan saldırı dikkatleri hangi ülkenin saldırıyı gerçekleştirdiğine çevirdi. Saldırının hangi ülke uçakları tarafından yapıldığı sorulurken, hasarın ne boyutta olduğu, saldırı anında hava savunma sistemlerinin aktif olup olmadığı da merak konusu. Savunma sisteminin aktif olması, saldırıda kullanılan uçakların son teknoloji olduğunu akıllara getiriyor. Oklar BAE, Mısır veye Rus uçaklarını gösteriyor.
DIŞ HABERLER