Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da yaşanan beklenen büyük depremin ciddi kayıp ve hasar vereceğini belirterek, Kanal İstanbul konusunda uyarıda bulundu. Görür, ‘Kanal İstanbul’un dayanması zor’ dedi
Bilim Akademisi Üyesi olan yer bilimci Prof. Dr Naci Görür’ün son kitabı ‘Türkiye’de Deprem-Az gittik uz gittik’ çıktı. Kitabında da Kanal İstanbul ve beklenen büyük İstanbul Depremine dikkat çeken Görür, ciddi kayıp ve hasarların olmaması için iktidarın önlem alması gerektiğini belirtti. Görür, İstanbul’da beklenen depremin ise gittikçe yaklaştığını vurguladı
Sözcü’de yer alan habere göre; Görür, Eylül ve Ocak ayındaki son depremlerin kırılması beklenen fay hattı ucunda gerçekleştiğini belirterek bundan endişendiğini dile getirdi.
Marmara tabanını boydan boya kesen doğrultu atımlı fayın üç kola ayrıldığını anlatan Görür, İstanbul’u etkileyecek depremin 70-75 km uzunluğundaki Yeşilköy açıklarında başlayıp orta Marmara çukurluğunda devam eden Kumburgaz fayında meydana geleceğini düşündüklerini belirtti.
“Beklenen depremi öne çekmiş olabilir”
Kilitli olan bu fayın kırıldığı takdirde 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini ifade eden Görür, Marmara’da en son 26 Eylül 2019’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki ve 11 Ocak 2020 tarihli 4.7 büyüklüğündeki depremlerin bu kolun batı ucunda meydana geldiğini söyledi.
Görür çok önemli bir uyarı yaparak “Son depremler bu kolun batı ucunda gerçekleşince şahsen ben endişeye kapıldım. Küçük de olsalar bu depremlerin beklenen Marmara depremini öne çekmiş olabileceğini düşünüyorum” dedi.
“Deprem siyasi parti, ideoloji tanımaz”
İstanbul’un en az 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediğinin altını çizen Görür, şu çağrıyı yaptı: “Yerel yöneticileri ve hükümeti, yaklaşan bu tehlike karşısında önlem almaya davet ediyoruz. Depremde olması muhtemel zararların önüne geçebilecek tedbirleri almalı. Deprem siyasi ideoloji ve parti tanımaz. Geldiğinde hepimiz zarar göreceğiz. Dua edelim de gelmeden önce yöneticilerimiz akıllarını başlarına alsın ve bu afete karşı önlem almada kenetlensinler.”
“960 bin riskli bina var”
İstanbul’daki binaların depreme hazır olmadığına dikkat çeken Görür, “Devletin resmi rakamlarına göre İstanbul’daki yapı stokunun yüzde 60’ı herhangi bir mühendislik hizmeti almamış ve gecekondu mantığıyla inşa edilmiş. Resmi rakamlara göre İstanbul’da 1 milyon 600 bin bina var.
Eğer bu binaların yüzde 60’ı beklediğimiz 7,2 büyüklüğündeki depreme dayanmazsa toplam 960 bin riskli bina var demektir. Bu binaların deprem olmadan önce deprem güvenli hale getirilmeleri gerekir. Resmi binaların güçlendirildiğini veya yeniden yapıldığını biliyorum ama halkın oturduğu yerlerin önemli bir kısmının henüz elden geçirilmediği de malum” dedi.
“Kanal İstanbul’un ciddi hasar almadan dayanması çok zor”
Kitabında ‘Kanal İstanbul ve deprem’ konusunu ayrı bir başlıkta inceleyen Görür, ‘çılgın projenin’ yarattığı tehdidi şöyle anlattı: “Beklenen Marmara depremi minimum 7,2 büyüklüğünde olacaktır. Bu deprem gerçekleştiğinde Kanal İstanbul’un Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi arasındaki bölümü en az 9-10 şiddetinde etkilenecektir.
Bu şiddetteki bir depreme kanalın bu bölümünün ciddi bir hasar almadan dayanması çok zordur. Ben açıklandığı ilk günden beri Kanal İstanbul’a karşı çıktım. Karşı oluşum siyasi veya ideolojik nedenlerden dolayı değil tamamen bilimsel gerekçelerledir. Deprem kenti olan ve büyük bir deprem bekleyen İstanbul’da böyle bir projenin yapılması son derece risklidir.”