Mardin’de kayyum tarafından 2 milyon TL’yi aşkın bir maliyetle tarihi Birinci Cadde’ye yaptırılan ışıklandırmalar ‘dokuya aykırı’ bulundu ve kaldırılma kararı alındı
Kayyum tarafından yönetilen Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin “Kentsel Sit Alanı” olan ve “Tarihi Mardin” olarak bilinen yerleşimdeki Birinci Cadde üzerine “sağlıklaştırma” çalışmaları adı altında Mart ayında diktiği ve maliyeti 2 Milyon TL’yi aşan aydınlatma direkleri ile ilgili MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberşne göre Mardin Barosu’nun başvurusu sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı Urfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu aydınlatma direklerinin kaldırılmasını kararlaştırıldı.
Kurul’un oybirliği ile aldığı kararda kayyım yönetimi tarafından dikilen aydınlatma direklerinin tarihi dokuya aykırı olduğu vurgulanarak, “Dokuya aykırı olarak galvaniz aydınlatma direklerinin kaldırılarak, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 01.03.2016/3817 sayılı kararıyla uygun bulunan armatürlerin kullanılması” yönünde karar verildi.
Kararın devamında Kurul, bölgenin “Kentsel SİT Alanı” olduğunu belirterek, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararlarını hatırlattı. Kararda konuya dair “Koruma amaçlı imar plan hükümlerine, geçiş dönemi koruma esaslarına ve koruma bölge kurulu kararlarına aykırı uygulamanın tespit edilmesi halinde varsa KUDEB yoksa ilgili idarelerce imar mevzuatına göre gerekli işlemlerin yapılması” hükmü hatırlatılarak, ışıklandırmaların kaldırılma işlemini Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları’nın (KUDEB) yapmasını kararlaştırdı.
Kanun delindi
Söz konusu aydınlatma direkleri tarihi kentin siluetini bozmasının yanı sıra ihale süreci ile de gündeme gelmişti. İhalelerin usulsüz ve adrese teslim yapıldığı tespit edilirken, kayyım yönetimi bir seferde yapılacak işi 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na aykırı olarak yapmıştı.
4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci Maddesi’nin (f) bendi, “İhtiyacın kısımlara bölünmek suretiyle 21/f kapsamında yaptırılması Kanun’un 5. maddesindeki temel ilkelere aykırıdır” ifadelerine yer verilirken, buna rağmen ihaleler 7 parçaya ayrılmıştı. “Davetli pazarlık usulü” ile yapılan ihaleler Nevşehir merkezli Mavi Aydınlatma Altyapı Sistemleri Ticaret Limited Şirketi isimli firmaya verilmişti.
İhalenin firmaya verilebilmesi için Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci Maddesi’nin (f) bendine göre, 2019 yılının sonuna kadar yapılabilecek ihalelerin eşik değeri olan 301 bin 228 TL ile 2020 yılının eşik değeri olan 323 bin 398 TL’ye göre ihaleler ayarlanmıştı. Böylece ihaleler “davetli pazarlık usulü” kapsamında 280 bin TL ile 312 bin TL aralığında yapılan 7 ihale Mavi Aydınlatma’ya verildi. 7 ihalenin toplam bedeli yaklaşık 2 milyon 78 bin TL olarak belirlenmişti.
MA / Ahmet Kanbal