Korona salgınının henüz kontrol altında olmadığını kaydeden doktorlar, tedbir alınmadığında ise hiçbir zaman ‘normale’ dönülemeyeceğini söylüyor ve ekliyor
Dünya genelinde 510 binden fazla insanın hayatını kaybettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayısı hızla yükseliyor. Yeniden açılmayla birlikte yoğun bakım hasta sayısının binlerin üzerine çıktığı Türkiye’de de vaka sayısı 200 bin sınırına geldi. Hürriyet’te konuşan doktorlar, tedbirsizliği eleştiriyor. Bu dönemde yapılacak en büyük hata rehavet diyen doktorlar, “Parklarda, kafelerde gönüllerince eğlenen, önlem almayanları görünce içimiz cız ediyor. Bize haksızlık yapıldığını düşünüyoruz” diyor.
‘Normal olamayız’
Fiziki mesafenin önemine vurgu yapan doktor Seyit Ali Karagöz, “Halkımız eğer maske takar ve sosyal mesafesini korursa virüs güçlü olamaz. Ancak insanlarımız sıcaklardan dolayı rehavete kapılıyor ve maskesini çıkartıyor. Eğer böyle yaparlarsa hem kendi hayatlarını riske atmış oluyorlar hem de onlar için canla başla mücadele eden sağlık çalışanlarını yükünü arttırıyorlar. Kurallara uymayanlar sebebiyle vaka sayıları artabilir. İlk dönemlerde koruyucu elbiseler neredeyse sürekli üstümüzdeydi. Son dönemlerde ise artık şüpheli vakalar geldiğinde bu kıyafetleri giyiyoruz. Ama maske takmayı hiç bırakmadık, eldivenlerimiz sürekli takılı. Ayrıca halkımızın da korkusu azaldı. Eğer virüsü yenmek istiyorsak normal dönemde gibi davranmamalıyız. Bu virüsü tam olarak yenemedik, bir süre daha devam edecek. Elimizdeki en önemli tedavi önlemlere uyulması” dedi. Önlem alınmaz ise hiçbir zaman normal olunamayacağını belirten Prof. Dr. İbrahim İkizceli de, “İnsanlara bakış açımız değişti. Eski normali gibi yaşamamalıyız. Eski normal gibi yaşarsak enfeksiyonu yayarız. Önlem alınmazsa normale hiçbir zaman dönemeyiz” diye vurguluyor. Dr. Serab Biberoğlu, korona öncesi döneme yeniden geçebilmek için kurallara uyulması gerektiğini söylüyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, AB’nin sınırları Türkiye’ye açmamasını hayal kırıklığı olarak değerlendirerek, kısıtlamanın kaldırılmasını beklediklerini söyledi. AB önceki iki haftada bir yenilemek üzere sınırlarını açtığı 14 ülkenin listesini açıklamıştı.
‘Tedbir alınmalı’
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘normalleşmenin’ beklenilen üzerinde olumsuz etki yarattığını söyledi. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Ceyhan, “Bu şekilde bu ölümler ve vaka sayısıyla devam edersek, kısa bir sürede vakaları aşağı indirmemiz mümkün değil. En kısa sürede mutlaka ekstra tedbirler almamız lazım” dedi.
Pala hakkında soruşturma
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Koronavirüs İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında Uludağ Üniversitesi tarafından soruşturma açıldı. Soruşturma talebi Bursa Valiliği’nden geldi. Pala, “halkı yanlış bilgilendirmek” ve “paniğe yönlendirmek” ile suçlanıyor. Pala hakkında açılan soruşturmaya tepki gösteren TTB Başkanı Sinan Adıyaman, “Türk Tabipleri Birliği olarak bağımsız bilimden, demokrasiden ve özgürlüklerden yanayız. TTB Covid-19 İzleme Grubu üyesi olan Prof. Dr. Kayıhan Pala da aynı zamanda halk sağlığı uzmanıdır. Bu zamana dek yaptığımız açıklamalar belgeli ve verilere dayalıdır. TTB Merkez Konseyi ve tüm tabip odaları Kayıhan Pala’nın yanındadır. Bundan sonra da bağımsız ve özgür olarak Covid-19 ve toplum sağlığını ilgilendiren tüm konularda TTB ve kurulları açıklama yapmaya devam edecektir” dedi.
HABER MERKEZİ