IŞİD’in elindeki kadınları kurtarmak için kurulan Zorla Alıkonulan Kadınlar için Mücadele Platformu’ndan Makbule Altıntaş, sorumluların yargılanması için uluslararası alanda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi
IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği saldırılar sonrasında Ezidi katliamı yaşanırken, 10 binin üzerinde kadın ve çocuk da IŞİD tarafından alıkonuldu. Hala 3 bin kadın IŞİD tarafından alıkonuluyor. Alıkonulan kadınlar için mücadele etmek ve kamuoyu oluşturmak için 5 Ekim 2015 yılında Zorla AlıkonulanKadınlar için Mücadele Platformu kuruldu. Platformun üyesi Makbule Altıntaş, platformun çalışmalarını anlattı. Şengal’e yönelik saldırılarda dünyanın sessiz kaldığını söyleyen Makbule Altıntaş, bu yüzden kendilerini sorumlu hissederek, platformu kurduklarını söyledi. Platformun uluslararası alanda mücadele verdiğini dile getiren Makbule Altıntaş, yaşanan katliamın dünya tarihine “kara bir leke” olarak geçtiğini ifade etti. 2015 yılından beri tanıklarla bazı görüşmeler gerçekleştirerek bu görüşmeleri raporlaştırdıklarını belirten Altıntaş, bunları uluslararası mahkemeye taşımak için çalışmalar gerçekleştirdikleri bilgisini paylaştı.
Her yıl eylem
Altıntaş, 2016 yılında EzidiKadın Meclisi’nin yaptığı çağrı ile 3 Ağustos’un “soykırım” olarak ele alındığının altını çizerek, platform olarak o günün uluslararası eylem günü ilan edilmesi için bir kampanya başlattıklarını hatırlattı. Altıntaş, “Bizler de platform olarak her yıl 3 Ağustos’ta bu kampanyayı yenileyerek eylemlerimizi sürdürüyoruz” dedi.
Kendi çabalarıyla özgürleşenler
Altıntaş, Ezidilerin göç ettikleri Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve daha birçok yerdeki belediyelere atanan kayyumlar nedeniyle yerleştirildikleri kamplardan çıkarılmasının yanı sıra başka ülkelere göç etmek zorunda kalmalarını “74. Ferman” olarak ele aldıklarını vurguladı. Ezidi kadınlara dönük çalışmalarını Avrupa’da yürüttüklerini kaydeden Altıntaş, “Avrupa ile çalışmalarımız noktasında ciddi zorluklar var. Birleşmiş Milletler’in (BM) anlaşmasını imzalayan Türkiye’nin de o şartları yerine getirmediğini görüyoruz. Ezidiler, sürekli bir göç ve sürgünle karşı karşıya. Hem yaptığımız çağrılarla kamuoyunun destekleriyle, hem de kendi çabalarıyla özgürleşen kadınlar da oldu” diye konuştu.
Lobi çalışması yapılacak
Bir sonraki sürecin lobi faaliyetleri ile devam edeceğini kaydeden Makbule, Avrupa Parlamentosu’ndaki değişik ülkelerin büyükelçileriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi. Makbule Altıntaş, “Özellikle uluslararası mahkemede bu sürecin tanıklarının dinlenerek bu konuda payı olan tüm örgütlerin yargılanması yönünde çalışmalarımız devam edecek” dedi.
İSTANBUL