Milyonlarca işsizin olduğu Türkiye’de artan fahiş fiyatlar yüzünden yurttaş alım yapamazken, marketler de ürünlere kilit vuruyor
Türkiye ekonomisi 2018 yılında başlayan ve hâlâ devam eden ekonomik kriz ve son süreçte salgının da etkisi ile derinleştikçe derinleşiyor. 18 yıldır iktidarda olan AKP durumun iyi olduğunu iddia etse de yansıyan görüntüler yaşanan açlığı, işsizliği, yoksulluğu gözler önüne seriyor. Fahiş fiyatlarla ile satılan ürünleri yurttaşlardan “koruma” için kilit takıldı.
‘Güven artıyor’muş
Her açıklamalarında AKP’den önce her şeyin kötü olduğunu ve AKP ile ekonomi başta olmak üzere her şeyin düzeldiğini iddia eden AKP’li kurmayların aksine peynire, çocuk mamasına kilit vuruluyor. Ekonominin ısrarla iyi olduğunu söyleyen hükümet yetkililerinden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya hesabından TÜİK’in yayımladığı ekonomi güven endeksini yorumladı. Her açıklamasında iyimser bir tablo çizen Bakan, “Türkiye’nin ekonomisine güven artıyor. Nisan’da 51.3 olan Ekonomi Güven Endeksi Mayıs’ta 61.7’ye, Haziran’da ise 73.5’e yükseldi.” dedi. Sık sık açıkladığı “iyimser” verilerle tartışma konusu olan TÜİK’in verilerine göre, korona salgını döneminde mayıstan itibaren toparlanma çabasında olan ekonomi güven endeksi, haziran ayında 73.5 puana yükseldi.
Bebek mamasına alarm
Bakanın güven artıyor dediği ülkede ise sosyal medyada yurttaşın yaşadıklarını ortaya konan görüntüler yaşandı. Birgün’de yer alan habere göre, bir markette bebek mamasına normal şartlarda pahalı olan ürünlere uygulanan prosedür uygulanarak alarm takıldı. Marketlerde, bebekler için olan 800 gramlık devam sütü mamalarının fiyatı 110-130 lira arasında değişiyor. Daha küçük olan 350 gramlık devam sütü mamaları ise 50-60 lira arasında.
Daha önce bazı marketlerde de peynire alarm takılması sosyal medyada yankı uyandırmıştı. Kilosu 90 TL’yi bulan peyniri almak isteyen müşteriler, kasada ücreti ödedikten sonra alarm kilidini kaldırtıyor. Hâlihazırda yurttaş kırmızı et, balık gibi ürünleri alamazken peynir ve bebek maması gibi temel gıda ürünleri de böylelikle lükse dönüştü.
EKONOMİ SERVİSİ