Manisa’da gün doğumundan batımına kadar tarlalarda 80 TL yevmiyeyle çalışan kadınlar, mazot paralarının yevmiyelerinden kesildiğini söylüyor. Her gün ise bir iş kazası yaşanıyor
Günün ilk ışıklarıyla birlikte kahvaltı yapmadan çalıştıkları tarla ve bahçelerin yolunu tutan işçiler, gün batımına kadar çalışmak zorunda. Manisa’da düşük gelir ve güvencesiz çalıştırılan işçiler, çalışma koşullarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.
Kazım Karabekir Mahallesi’nde yaşayan Hasret Aslan, 16 yaşından beri tarım işçiliği yapıyor. 8 kardeşi olan Aslan’ın ailesinin diğer üyeleri de tarlalarda çalışarak geçimini sağlıyor. Aslan, mevsimine göre üzüm, domates ve kiraz toplamaya gidiyor.
Tedavi sürecinde tarlada çalıştı
Dört yıl önce kalınbağırsak kanseri olduğu için tedavi gördüğünü aktaran Aslan, “Tedavim süresinin bitimine yakın ayağa kalkabilmiştim. O süreç boyunca ailem ekonomik olarak çok zorlandı. Tedavi masraflarımı karşılamak için kredi çekmek durumunda kalmışlardı. Ben de çalışmak zorundaydım. Bağırsağım kolonoskopi torbasındayken, buna rağmen ağaçların tepesine çıkıp, kiraz topladım” şeklinde konuştu.
Yevmiyeden mazot parası kesiliyor
Tarım işçilerinin gündelik yevmiyesinin 120 TL olmasına rağmen dayı başlarının ücretlerinden 40 TL kestiğini söyleyen Aslan, “Bizlerden taşıdıkları araçların mazot parası falan diyerek 40 lira kesiyorlar. Zaten düşük olan yevmiyelerimiz bu yüzden kadar düşüyor” diye konuştu.
İş kazaları gündeme gelmiyor
Tarım işçilerinin yaz aylarında sıklıkla trafik kazalarıyla gündeme geldiğini hatırlatan Aslan, dağ başlarındaki yaylalara araçlarla çıktıklarını, yolların bozuk olmasından dolayı sık sık kazaların olduğunu kaydetti. Aslan, “Trafik kazalarından daha fazla iş kazasının yaşanıyor. Hemen her gün bir kaza yaşanıyor. İnsanlar işsiz kalmaktan korktukları için paylaşmıyor ve bunların çoğu medyada yer almıyor. Kazalar yaşandığında işveren hastane masrafını karşılıyor genel olarak ama kalıcı hasarlardan dolayı uzun süre çalışamayacak olan bu arkadaşlarımızın hiç bir geliri olmuyor. Devlet güvencemiz olsaydı, böyle bir durumda geçimimizi sağlayabilirdik” dedi.
Hayali hemşire olmak…
Lise öğrencisi Avesta Aslan ise, en büyük hayalinin hemşire olmak olduğunu aktardı. Aslan, “Aileme destek olmam gerekiyor. En büyük hayalim hemşire olmak. Ancak o kadar uzun süre çalışıyoruz ki eğitimime yeterince zaman ayıramıyorum” dedi.
MANİSA