33 yıl önce bugün, Irak Baas rejimi Şerdeşt’i bombaladı. 110 kişinin yaşamını yitirdiği, 8 binden fazla kişinin de yaralandığı katliamın tanığı Sureya Hisenî, o gün yaşananları anlattı
Baas rejimi, 22 Eylül 1980’den 8 Nisan 1987’ye kadar bölgeye en az 196 kez saldırı düzenledi. Bu saldırılardan biri de Şerdeşt’e yönelik tabun, sarin ve soman gazı ile yapılan bombardımandı.
Irak Baas rejimi, 28 Haziran 1987’de, İran Kürdistan Eyalati’ne bağlı Serdeşt kentini savaş uçakları ile 7 kez bombaladı. Bombalamanın ikisi kent merkezine, ikisi mahallelere, üçü de Şerdeşt kentinin köylerine yapıldı.
Şerdeşt’e yönelik saldırı Irak ve İran savaşı döneminde kentte İran güçleri olduğu gerekçesi ile yapıldı. Ancak bu dönemde Şerdeşt’te İran rejimine karşı bir direniş ve mücadele vardı.
Resmi kayıtlara göre nüfusu 12 bin olan Serdeşt’te saldırıdan dolayı 8 bin 25 kişi yaralandı, bunlardan en az 4 bin 500 kişinin durumu ağırdı ve yoğun bakımda tedavi edilmeleri gerekiyordu. Ancak sadece 300 kişi tedavi edildi.
Diğer yaralılar Serdeşt’in köylerindendi ve zehirlenmeden dolayı tedavi edilmeleri gerekiyordu. Buralarda da bin 500 ağır yaralının yoğun bakım tedavisine ihtiyacı vardı. Tedavi edilmedikleri için 110 kişi yaşamını yitirdi.
Katliamın mağdurlarından biri olan Sureya Hisenî, Rojnews’e verdiği demeçte, yaşananları şu sözlerle anlattı: “O dönem ben 9 yaşındaydım. Önce bir ses geldi ve ardından kente bir koku yayıldı. Kimse bunun kimyasal silah olduğunu bilmiyordu. Herkes bir tarafa kaçtı. Kimileri dağlara doğru, kimileri ise ovaya doğru kaçtı. Biz de köye yakın olan Maraxanî köyüne gittik. Daha sonra kente atılanın kimyasal silah olduğu anlaşıldı.”
‘Babam 17 yıl bu yaralarla yaşadı’
Sureya Hisenî, İran- Irak savaşı döneminde hep korku içinde olduklarını ve Serdeşt ve diğer yerlerin birçok kez bombalandığını söyledi. Sureya Hisenê anlatımlarına şöyle devam etti: “O gün babam da birçok kişi gibi kimyasal saldırının kurbanı oldu. Bir bomba babamın dükkanının önüne düştü. Babam diş hekimi idi. Babamın yanında hastaları da vardı. Babam çok ağır yaralandı, vücudunda derin yaralar açıldı. 17 yıl bu yaralarla yaşadı. Çocukluğumuz bu acılarla geçti.”
Sureya Hiseni Kürt çocuklarının bir daha aynı acıları yaşamaması için savaşların bitmesini ve yasak silahların kullanılmamasını istedi.
33 yıl geçmesine rağmen Serdeşt’te halk hala kimyasal saldırının etkilerini yaşıyor. O dönemde yaralananlar da zorlu bir yaşam sürüyorlar.
Kaynak: RojNews