MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ait MAKSİ, pandemi sürecinde okunmayan sayaçları toplu faturalandırdı. Kent halkı yüksek faturalardan mağdur
Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde sayaçları okumayan MHP’li Büyükşehir Belediyesi’ne ait Manisa Su ve Kanalizasyon İşleri İdaresi (MASKİ), sayaçların Haziran ayında toplu olarak faturalandırdı.
MAKSİ’nin faturlandırmalarını yüksek bulan kent halkı ise duruma tepkili. Tepkilerin sonucunda açıklama yapan MASKİ Genel Müdürü Şehnaz Başaran, pandemi dönemindeki Nisan ve Mayıs aylarında su sayacı okumalarının yapılmadığını, faturaların geçtiğimiz aylarda kullanılan su tüketimine göre faturalandırma yapıldığını, ancak vatandaşların kıyaslamaya göre yapılan faturalandırmalardan daha yüksek miktarda su tükettiğini belirterek, Nisan ve Mayıs aylarındaki fatura farklarının Haziran ayına yansıtıldığını söyledi.
2019’da zam yapılmış
MAKSİ’nin yüksek ücretli faturalarını Mezopotamya Ajansı’ndan Sevda Aydın’a değerlendiren Manisa Yurttaş İnisiyatifinden Uğur Doğan belediyenin haksız gelir elde ettiğini söyleyerek, sorunu çözmeleri için yöneticilere çağrıda bulundu.
2019 Mayıs ayında MASKİ’nin 17 ilçeyi kapsayan su tarife ücretlerine yüzde 35’in üstünde zam yaptığını aktaran Doğan, ‘Kamuya ait bir hizmetin bu denli fahiş zamların yapılması doğru değil. Manisa Yurttaş İnisiyatifi olarak bu zamların durdurulması için Manisa 2. İdare Mahkemesi’ne dava açtık, 6 Temmuz’da duruşması var” dedi.
‘’Ahlaki değil’
Katı atık bedelleri gibi kalemlerin, ilçe belediye faturaların şişmesine neden olduğunu dile getiren Doğan, MASKİ’nin Nisan ve Mayıs ayında sayaç okuma personelini çalıştırmamasını eleştirdi. Personelin gerekli tedbirleri alarak sayaç okuması sağlanabileceğini ifade eden Doğan, “Bu yanlış bir karardı. Ancak bunun yerine şöyle bir karar aldılar; İş yerlerinde yüzde 50, yüzde 75 geçmiş aylara kıyasen fatura düzenleyip, SMS yoluyla abonelere bildirilecek. İşyerleri bu aylarda kapalıydı, zaten ekonomik olarak geliri olmayan bir yerden yüzde 50 ödeme emri göndermeniz çok da ahlaki değil. Hijyenin en önemli korunma yolu olduğu uyarıları varken, MASKİ 10 ton suyu yurttaşa ücretsiz sağlamalıydı. Bu yapılmadığı gibi 800 liraları bulan su faturaları geldi insanlara. MASKİ kamu hizmeti veriyor, bu mağduriyeti bir an önce gidermeliler” diye belirtti.
‘Mağduriyetler giderilmelidir’
Dört kişilik bir ailenin gerekli hijyen koşullarına erişebilmek için harcadığı su miktarının aylık 21 metreküp olduğunu belirten Doğan, abonenin bu kullanımı için vergiler de eklenmesiyle 170-180 TL’ye varan faturaları ödemek zorunda kaldığını aktardı. Asgari ücretin 2 bin 300 TL olduğu bir ülkede 180 TL suya harcanıyor olmasının ciddi bir sorun olduğunu savunan Doğan, şunları söyledi: “En temel hakkımız olan suyun, kamu yoluyla bu kadar pahalı sunulması ne kanunlara, ne hukuka ne de vicdana sığar. Belediyeler ticari hizmet yerleri değildir. Kamuya hizmet için görevlendirilir. Kamu hizmeti veren MASKİ, bu mağduriyeti bir an önce gidermelidir.”
HABER MERKEZİ