Tarım Orkam-Sen Adana Bölge Şube Başkanı Demir, ağaçlandırma yönetmeliğini değerlendirdi
KESK’e bağlı Tarım Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Adana Bölge Şube Başkan Yılmaz Demir, 30927 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği”nin 8 ayda ortaya çıkardığı sonuçlara dair değerlendirmelerde bulundu. Orman Genel Müdürlüğü’nde bulunan ağaçlandırma yetkisinin yönetmelikle özel işletmelere devredildiğini anımsatan Demir, yönetmelikle “bozuk orman” sayılan arazilerin ıslah edilmesi gerekirken ıslah edilmediğini dile getirdi.
Arazi talanı
Bozuk ve verimsiz doğal ormanların ortadan kaldırılmasıyla orman ekosistemine ciddi zararlar verildiğini, bu nedenle sel ile heyelanların önlenmediğini vurgulayan Demir, özellikle son günlerde Bursa, Kumluca ve Kemer’de yaşanan heyelan ve sel vakalarına işaret etti.
Demir, “Arazi ıslahı, üretimi artırma veya doğal afetleri önleme iddiaları bir tarafa, bu yönetmelikteki asıl amacın ormanları ranta dönüştürmek için yeni bir yöntem arayışı olduğu ortaya çıkmaya başlamıştır. Şimdiye kadar yapılan 21 bin başvuruda 100 bin hektardan fazla alan Antalya, İzmir, Muğla gibi rantsal değer bakımından yüksek olan kıyı illerindendir. Orman vasfını yitiren 2B arazileri talanında olduğu gibi şimdi de ‘ağaçlandırma’ adı altında yüzde 6’yı bulan yapılaşma izinleri ile orman alanlarını ticarileştirerek ranta dönüştürmenin yolu açılmıştır” dedi.
Muğla’da sadece bu yıl içerisinde 68 orman yangını çıktığına dikkat çeken Demir, benzer şekilde Mardin, Çanakkale, Aydın, Balıkesir, Adana, Kütahya, Hatay, Antalya ve Aydın’daki yüzlerce hektarlık orman alanının küle döndüğünü ifade etti.
Orman talanının önüne geçmek için yangına müdahalede personel sayısının artırılıp, başta orman yangını tazminatı olmak üzere özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Demir, yine rotasyon uygulanmasına son verilmesi, halkın orman yangınları konusunda bilgilendirilmesini ve eğitimlerin verilmesi gerektiğini vurguladı. Yangın söndürme çalışmalarının özel şirketlere bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Demir, “Yangın söndürme işi kamu eli ile yapılmalıdır. ‘Özel ağaçlandırma’ uygulamasından bir an önce vazgeçilmelidir” dedi
Sendika olarak bu sürecin takipçisi olacaklarını belirten Demir, ormanları rant alanına dönüştürecek her uygulamanın karşısında olacakları gibi korunması yönündeki her çabanın da yanında olacaklarını kaydetti.
ADANA/MA