İstanbul’da hafta başında etkili olan yağmur nedeniyle Esenyurt’ta evleri su altında kalan yurttaşlar eşyalarının kullanılamaz halde olduğunu söyleyerek, zararlarının karşılanmasını istedi
İstanbul’da dört gün önce etkili olan şiddetli yağmur nedeniyle kentin birçok noktasında su baskınları yaşanırken, en fazla etkilenen Esenyurt ilçesine bağlı Pınar Mahallesi oldu. Mahalleyi boydan boya geçen derenin yağmur suları ile taşması sonucu 1272 Sokak’ta bulunan bodrum katlarındaki birçok daire sular altında kaldı. Bu dairelerden birinde yaşayan Suriye uyruklu bir mülteci yaşamını yitirirken, birçok kişi ise mahalleliler tarafından kurtarıldı.
Evlerini dolduran yağmur sularından canlarını kurtaran yurttaşların eşyaları ise sular altında kaldı. Beyaz eşya ve elektronik eşyaları kullanılamaz halene gelen mağdur yurttaşlar, sokağa taşıdıkları kullanabilecek durumdaki bazı eşyalarını temizleme uğraşında.
Belediye ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü mahallede bazı daireleri dolduran sular hala boşaltılmış değil. Evlerden vidanjörler ile çekilen sular, kanalizasyon sisteminden yeniden dereye boşaltılıyor. Evi sular altında kalan yurttaşlardan Zeynel Abidin Temel, 30 yıldır bu mahallede yaşadığını ve her etkili yağmur sonrası aynı durumun yaşandığını dile getirdi.
‘Derenin taşacağını biliyorduk’
Derenin ıslah edilmesi konusunda bugüne dek yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını söyleyen Temel, “Yağmurun yağdığı gün derenin taşacağının biliyorduk. Çünkü yıllardır aynı sorunu yaşıyoruz. Deredeki kıvrımlı yapı, dirsekler nedeniyle su taşıyor. Düz olsa su akıp gider. Ama derede dirsekler olduğu için yukarıdan gelen su taşıp mahalleye atıyor. Ayrıca dere dolduğu için kanalizasyon borularından da su mahalleye geliyor. Tuvalet borularından evinin içine su doluyor” diye belirtti. Zararlarının büyük olduğunu ifade eden belirten Temel, bugüne kadar bu yönlü bir adım atılmadığını belirterek, zararlarının karşılanmasını istedi.
‘İş, güç yok nasıl tekrardan alacağız’
Yine derenin taşması sonucu evlerinin geçtiğimiz yıl da sular altında kaldığını anlatan Kıymet Gülcay, bütün eşyalarının su altında kaldığını ve kullanılamaz durumda olduğunu ifade etti. “İki gelinin malzemeleri kadar zararımız var” diyen Gülcay, şunları söyledi: “Geçen yıl eşyaların gitmesiyle borçla aldığımız eşyalar bu sene de gitti. Daha borcunu ödememiştik. Zaten iş, güç yok nasıl tekrardan alacağız. Yetkililer su sonrası gelip ‘zararınızı karşılayacağız’ deyip, bir daha uğramıyorlar. Her şeyimiz gitti geriye iki yorgan kaldı.”
Evi bodrum katında olup, eşyalarının tümü sular altında kalan bir diğer mağdur Nihat Tok.Kredi çekerek aldığını belirttiği evi ve eşyalarının artık kullanılmaz hale geldiğinden yakınan Tok, “Evde kullanılacak tek bir çöp dahi kalmamış. En az 50 bin lira zararımız var” dedi. Yetkililerin gelip hasar tespit çalışması yürütmediklerini dile getiren Tok, “Yetkililerden bu durumu görmelerini istiyoruz. Tek talebimiz bu. Ayrıca işimiz gücümüz yok, kıt kanat geçiniyoruz. Bugün bizim yanımızda olmayanın yarın biz de onun yanında olmayız” diye konuştu.