Donald Trump’ın partisi Cumhuriyetçilerin karşı çıkmasına rağmen polisin şiddet kullanmasını yasaklayan tasarıda önemli bir eşik aşıldı
ABD Temsilciler Meclisi, George Floyd’un polis tarafından sokakta boyun işkencesi sonucu boğularak katledilmesiyle gündeme gelen ve devlet güçleri tarafından aşırı güç kullanılmasını yasaklayan tasarıyı onayladı. Tasarı “polis teşkilatının yeniden düzenlenmesini”, “her türlü boğucu müdahalenin yasaklanmasını”, “ani ev baskınlarının sonlandırılmasını” içeriyor. Demokrat vekillerce oylamaya sunulan “George Floyd için Adalet ve Polislik Yasası” adlı tasarı, 181’e karşı 236 “Evet” oyu alarak Temsilciler Meclisi’nden geçti. Cumhuriyetçi Parti üyelerinin karşı çıktığı tasarıya, 3 Cumhuriyetçi vekilin destek vermesi dikkati çekerken tasarıda ülke genelinde “polis teşkilatının yeniden düzenlenmesi”, “her türlü boğucu müdahalenin yasaklanması”, “ani ev baskınlarının sonlandırılması” ve “görevini kötüye kullanan polislerin deşifre edilmesi” öngörülüyor. Tasarıyla ırkçılık ve şiddetin sonlandırılması hedefleniyor. Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yaptığı basın açıklamasında, tasarının, kötü eğilimli polisleri cezalandırmak suretiyle polislik kültürünü şiddetten ve sistemik ırkçılıktan arındırmayı amaçladığını söyledi. Pelosi, “Tüm polisleri aynı kefeye koymuyoruz ancak bu tasarıya bir kefeye konulması gereken polisler için de gerekli adımı atıyoruz.” dedi.
Sıra Senato’da
Senatoda oylanması gereken tasarının, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olması nedeniyle geçmesi zor gözüküyor. Minneapolis’te 46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs’ta gözaltına alınırken bir polisin boynuna dizini basması sonucu yaşamını yitirmiş ve bu olayın görüntülerinin sosyal medyada yayılması ile isyan patlak vermişti. İsyan beş haftadır sürüyor. Bu arada Kongre’nin üst meclisi Senato, Hong Kong’un otonomisini sınırlayan yeni ulusal güvenlik yasası nedeniyle Çin’e yaptırım uygulanmasını onayladı.
Anketler ne diyor?
Protestoların ve korona karşısındaki hüsranın seçim sonuçlarını ne oranda etkileyeceği merak edilirken, Trump liderliğindeki hükümet, kamuoyunda “Obamacare” olarak bilinen, yurttaşlara devlet destekli sağlık sigortası ve bakımı sağlayan Hasta Koruma ve Ekonomik Bakım Yasası’nın iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. New York Times ve Sierra College tarafından 3 Kasım 2020 seçimi için yapılan yeni bir ankete göre ise Demokrat aday Joe Biden, Donald Trump ile arasındaki farkı yüzde 14’e çıkardı. Ankete katılanların yüzde 50’si bugün bir seçim yapılsa Biden’a, yüzde 36’sı da Trump’a oy vereceğini söyledi. Washington Post ve Ipsos tarafından yapılan yeni bir ankete göre siyah seçmenlerin yüzde 92’si Biden’a oy vereceklerini söyledi. Öte yandan ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 20 Haziran ile biten haftada 1 milyon 480 bine gerilemesine karşın piyasa beklentilerinin üzerinde kaydedildi.
WASHINGTON