Yaşamına son verdiği ileri sürülen hemşire Menteşe’nin, ağır çalışma koşulları nedeniyle yetkililere ‘Artık dayanamıyorum’ dediği, 2 yaşındaki çocuğunu ise bırakacak kimsesinin olmadığı öğrenildi
Dicle Üniversitesi Hastanesi’nin 6’ncı katından atlayarak yaşamına son verdiği iddia edilen Bedia Menteşe’nin bir süre önce, “Artık dayanamıyorum. Çok yoruldum. Dinlenmek istiyorum” diyerek işyerinden izin istediği öğrenildi. Hastanenin Hematoloji Bölümü’nde çalışan Menteşe’nin (28), nöbete kaldığı gece saat 03.00’da dinlenmeye çekildiği bir saatte hastanenin 6’ncı katından atladığı ileri sürüldü. Sabah saat 05.00’da bir hasta yakını tarafından fark edilen Menteşe’nin yaşamını yitirdiği belirlendi.
Polisler mektuba el koydu
Mezopotamya Ajansı’ndan Arjin Dilek Öncel’in haberine göre; 2 yaşında bir çocuğu olan Menteşe’nin eşi de kendisi gibi sağlıkçı. Aynı hastanenin Covid-19 Servisi’nde çalışan eşinin testinin pozitif çıkmasından kaynaklı karantinada. Son bir aydır eşiyle görüşemeyen Menteşe’nin çocuğuna bakacak kimsesi olmaması bakımından sorun yaşadığı öğrenildi. Menteşe’nin yaşamına son vermeden önce babasına iletilmek üzere bıraktığı mektubun soruşturma kapsamında polislerin el koyduğu öğrenildi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, pandemi sürecinde sağlık çalışanların yaşadığı sorunlara dikkati çekerek, Menteşe’yi ölüme sürükleyen nedenlerin bunlar olduğunu söyledi.
‘Güvenlik zafiyeti var’
Hastanede yaşanan olayın büyük bir güvenlik zafiyetinin olduğunu da vurgulayan Güldiken, “ Hastanenin arka tarafında bir balkondan atlamış. Güvenlik kameraları görmemiş mi? Güvenlikler fark etmemiş mi? Eğer güvenlik kamerası ve güvenlik yoksa hastaneye herhangi biri gelip birilerine, hastaya, hasta yakınına, sağlıkçıya gecenin bir vakti zarar da verebilir” diye konuştu.
Çalışma koşulları
Özellikle kadın sağlık çalışanlarının yaşadıklarına vurgu yapan Güldiken, kreşin olmamasının da intihar için bir neden olduğunu belirtti. Güldüken, diğer nedeni, emekçi kadınların kamu alanından uzaklaştırılması, iktidarın erk yaklaşımının kadın üzerindeki baskıcı sonucu bu intiharın bir sebebi olduğunu düşünüyorum. Bireysel başka sorunlar da olabilir tabii, ama sağlıkçıların çalışma koşulları bu süreci artık dayanılamaz bir hale getirdiğini söyleyebiliriz” ifadesinde bulundu.
‘Artık dayanamıyorum’ çığlığı
Güldiken, Menteşe’nin ağır çalışma koşullarından kaynaklı, servis sorumlusu ve yetkililere “Ben artık dayanamıyorum. Yapamıyorum bu işi” dediğini, dinlenmek için izin istediğini aktararak, yaşanan durumun sağlık emekçilerinin geldiği bir sonuç olarak değerlendirdi.
Güldiken, sağlık çalışanlarının sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
DİYARBAKIR