Bodrum’a yapılması planlanan 18 km’lik karayolu projesinin amacının bölgedeki kültürel kalıntılar ve ormanlık alanları tamamen yok edecek
Muğla Karayolları 2’nci Bölge Müdürlüğü’nün, Bodrum’da yaz aylarında trafik sorununu çözmek amacıyla Torba ile Ortakent-Yahşi mahalleleri arasında yapılması planlanan 18 kilometrelik karayolu projesini görüş almak için 2018 yılında Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderdi. Torba Kavşağı, Pedasa Antik Kenti, Tırman Dağı, Çırkan Dağı güzergâhı üzerine yapılacak ve 5 tünelle geçilecek yol projesine sivil toplum örgütlerinin tepkisi devam ediyor.
Ekolojist Mehmet Çilsal, önerilen bu projenin Bodrum yarım adasını bitirme ve her yeri imara açmayı amaçladığını söyledi.
Önerilen alternatifli yol güzergâhının önemli bir bölümünün, doğal ve arkeolojik sit alanları olduğunu belirten Çilsal, korunması gereken kültür varlıkların, doğal zenginliklerin ve ormanlık alanlarının tamamen yok edileceğini vurgulandı. Bölgedeki doğal hayatın ve canlı varlıklarının yok olmasının eko-sisteme önemli ölçüde zarar vereceğini aktaran Çilsal, “Bu proje Bodrum yarım adasına başına gelecek en büyük felakettir. Bodrum yarım adası turistik bir yerdir. Son 40 yılda hormonal bir büyüme yaşadı. Seçimi kaybeden belediye son bir günde 80 ruhsat verdi. Artık yarım adanın herhangi bir çiviyi bile kaldıracak potansiyeli kalmadı” diye konuştu. Çilsal, önerilen projenin trafiği rahatlatmayacağı görüşünde.
Çilsal, şunları söyledi: “Bu bir rant projesidir. 20 gün önce hattın geçtiği bölgede yaklaşık 400 dönüm mesire alanı olarak kullanma şartıyla ihaleye çıkarıldı. İhalelilerin daha arkası gelecek. Bu yolla birlikte 2030’da Bodrum’da tersine göç başlar ve bütün mülklerin de değeri düşer.”
KAYNAK: MA