OHAL döneminde işkencenin en çok yaşandığı Urfa’da yüzlerce kişinin başvurusu takipsizlikle sonuçlandı. Avukat Sevda Çelik Özbingöl, ‘İşkence olağan hale getirildi’ dedi
Olağanüstü Hal’in (OHAL)ilan edildiği 20 Temmuz 2016 yılından bu yana, Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri ciddi oranda yükseldi. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, OHAL döneminde işkencenin en yoğun yaşandığı kent ise Urfa oldu. Urfa’da OHAL’in ilanından sonra yapılan operasyonlarda binlerce kişinin gözaltına alındığı, yüzlercesinin de ağır işkencelerden geçtiği belirtildi. Haberde, işkenceye karşı yapılan suç duyurularının ise takipsizlikle sonuçlandığı belirtildi.
İki işkence merkezi
Gözaltına alınan yurttaşların daha çok Urfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi(TEM) bodrum katına götürüldüğü ve OHAL süresi boyunca buranın işkence merkezi olarak kullanıldığı ifade edildi. Daha çok Filistin askısı, coplu işkence, elektrik verme, nefes kesme, tazyikli su verme, gece soğukta bekletme, falaka, baş aşağı askıya asma, kum torbasıyla darp, hücreye atılan yurttaşlara işkence seslerini dinletme ve psikolojik işkence gibi işkence yöntemlerinin uygulandığı iddia edildi.İşkence mağdurlarının anlatımına göre, Urfa’da 2 ayrı işkence merkezi olduğu, bunlardan birinin TEM Şube binasının bodrum katı diğeri ise Sabiha Özel Kapalı Spor Salonu. Spor salonunda yapılan işkencenin kaba dayak şeklinde olduğu, TEM Şube’de ise daha çok sistemli işkence yapıldığı ifade edildi. Yine mağdurların anlatımına göre, Urfa’da özel bir ekibin kurulduğu ve bu ekibin başındaysa kendilerine komutan, general ve reis kod adı verilen 3 kişinin olduğu belirtildi.
‘Olağan hale getirildi’
Gözaltındaki işkencelere ilişkin konuşan avukat Sevda Çelik Özbingöl, OHAL boyunca işkencenin bir yöntem haline geldiğini söyledi. OHAL döneminde yaşanan işkence olaylarına karşı toplumda yeterli duyarlılık oluşmadığını belirten Özbingöl, “İşkencenin çarpıcı ya da azı çoğu olmaz. Ama maalesef OHAL boyunca yaşanan onlarca işkenceyi biz de kanıksadık. Bu anlamda kamuoyunda ciddi bir duyarlılık gösterilemedi, çalışma yapan onlarca kurum bu tür vakalarla yeterince ilgilenmedi. Bu da işkencenin olağan hale getirilmesini sağladı” dedi. “Urfa’daki tüm gözaltı dosyalarında işkence yapıldığını düşünüyorum” diyen Özbingöl, “Poliste yapılan bütün sorgularda bir şekilde işkence yapıldı. Ancak yapılan suç duyuruları çok az kaldı. Şikayetlerin hepsi de takipsizlikle sonuçlandı.”
Urfa’daki işkence Meclis’e taşındı HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, 23 Haziran tarihinde Urfa’da gözaltına alınan D.D.’nin işkenceye maruz kaldığı yönündeki iddiaları Meclis’e taşıdı.İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na önerge veren Öcalan, şu soruları yöneltti:
Kentte özel işkence birimlerinin oluşturulduğu iddiaları doğru mudur?
Urfa’nın işkence merkezine döndüğü, yaşananların tek başına kolluk güçleri tarafından yapılmadığı, hekim ve avukatlarında dahil olduğu doğru mudur? Organize suç teşkil ettiğini düşünüyor musunuz?”
URFA