Baroların seçim sistemi ve faaliyet yapısına yönelik yasa değişikliği teklifi nedeniyle 41 ilin baroları Ankara’ya yürümeye başladı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda baroların seçim sistemi ve faaliyet yapısına yönelik yasa değişikliği teklifi üzerindeki çalışmalar sürüyor. Ankara’da gerçekleşen baro başkanları toplantısı ardından iktidara yakın Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve 31 baro başkanı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül başta olmak üzere hükümet yetkilileri ile geçen hafta bir araya gelerek, taleplerini iletmişti. Müzakere sürecinin sonuç vermeyeceğini düşünen barolar harekete geçerek Ankara’ya yürüyecek. Aralarında İstanbul, Antalya, İzmir, Diyarbakır, Adana barolarının olduğu 41 baro başkanı bugün kentlerinde bulunan Adliye binaları önünde yaptıkları açıklama sonrasında yürüyüşlerini başlattı. Baro başkanları her gün sembolik 10 kilometre yürüyerek, 21 Haziran Pazar günü Ankara’da olacak
‘Söz baroların’
Adana Baro Başkanı Veli Küçük, “Cumhurbaşkanı ve siyasi iktidar temsilcilerinin avukatlık kanununda yapmayı planladıkları değişiklikler baroların yapısında ‘alternatif baro’, ‘çoklu baro’, ‘nispi temsil’ gibi dayatmacı, tepeden inme demokrasiye uygun olmayan değişiklik çabalarına karşı baro başkanları olarak Ankara’ya yürüyoruz. Söz savunmanın, söz avukatların Ankara’ya yürüyoruz” dedi.
Demokrasi için…
Mardin Baro Başkanı İsmail Elik de, baroların yapısı ve seçim sistemlerinde değişiklik öngören tasarı hazırlanırken yargının kurucu unsuru savunma ve baroların bu sürecin dışında tutulduğunu vurguladı. Elik, “Tüm bu süreçler demokratik teamüller dışında işlemiş, barolar etkisiz kılınmak istenmektedir. Bizler hukukçular olarak başta barolar ve avukatlık yasası ile ilgili olmak üzere her alanda demokrasiyi savunmak için Ankara’ya yürüme kararı almış bulunuyoruz. Sadece avukatlar için değil, toplumun tüm kesimleri için taleplerimizi haykırarak, avukatların şiddete varana kadar maruz kaldıkları hak ihlalleri ile kadına dönük şiddet, işkence, doğa katliamları ve vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini savunmak için bu yürüyüşü gerçekleştirme kararı almış bulunuyoruz” dedi. Elik, TBB’ye de olağanüstü Genel Kurul yapması çağrısında bulunacaklarını söyledi.
Urfa
Baroların Ankara yürüyüşüne Urfa Barosu da, “Barolara dokunma” dövizleri ile katıldı.
Açıklamada konuşan Baro Başkanı Abdullah Öncel, “Bu değişiklik önerileri 80 baro, Türkiye Barolar Birliği ve akademisyenlerden oluşan bir komisyon ile müzakere edilmesini önermişti. Fakat önerimiz kabul edilmedi. Süreç daha da hızlandırılmış, buna karşı bizde demokratik haklarımızı kullanacağımızı daha önce bildirmiştik. Bağımsız savunma için, bağımsız ve tarafsız yargı için, şiddete uğrayan kadınlar için, istismar edilen çocuklar için, iş cinayetlerinde yitirdiğimiz emekçiler için, barış içinde bir yaşam için demokratik protesto hakkımızın ilkinin Ankara yürüyüşü ile başlatıyoruz. Savunmanın bağımsızlığı, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı sağlanıncaya denk mücadeleye etmeye devam edeceğiz” dedi.
Diyarbakır, Van ve Mardin
Diyarbakır, Van ve Mardin Baro Başkanları, baroların seçim sisteminde yapılmak istenen değişime karşı Ankara’ya doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş için Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Mahabad Bulvarı’nda bir araya gelen Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Mardin Baro Başkanı İsmail Elik ve Van Baro Başkanı Zülküf Uçar Ankara’ya doğru yola çıktı. Baro başkanlarına onlarca avukat eşlik etti.
Barolar adına açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, baro başkanlığı için değil meslek sorunları için yürüyüş başlattıklarını belirterek, “Kadınlar öldürülmesin, çocuklar istismara uğramasın, rant uğruna doğa talan edilmesin, halklar birlikte eşit ve özgür koşullarda yaşasın diye yürüyoruz. Sesimizi kısmak istiyorlar. Toplum için yürüyoruz. Haklarımız için yürüyoruz” dedi.
Aydın, Kürtçe yaptığı konuşmada “Tahir Elçi için buradayız. Halkların birlikte yaşaması için birlikteyiz. Biz kazanacağız” diye belirtti.
ANKARA