İngiliz bilim insanları, dünya benzeri 30’dan fazla uygarlığın Samanyolu Gezegeni’nde olabileceğini açıkladı. En yakın uygarlığın ise 17 bin ışık yılı uzaklıkta olduğunu tahmin ediliyor
İngiltere’de önemli araştırmalara imza atan Notthingham Üniversitesi akademisyenlerinin yaptığı çalışmaya göre, galakside 30’dan fazla gezegende Dünya benzeri evrim süreci yaşanıyor.
Söz konusu araştırma sonuçlarıyla ilgili açıklama yapan öğretim görevlisi Profesör Christopher Conselice, çalışmalarına Astrobiyolojik Kopernik Limiti adını verdiklerini belirtiyor.
Astrobiyolojik Kopernik Limiti iki farklı formda bulunuyor. Bunların ilki “zayıf limit” teorisi. Buna göre gezegenlerdeki zeki yaşam formu 5 milyar yıl öncesine dayanıyor. Güçlü limit teorisine göreyse evrendeki hayat belirtilerinin ilk ortaya çıkışı 4.5 ila 5 milyar yıl önce gerçekleşti.
Profesör Conselice konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Amacımız kozmik çapta evrimi araştırmak. Biz buna Astrobiyolojik Kopernik Limiti diyoruz. Galakside birkaç düzine dünya benzeri aktif uygarlık olabilir. Tıpkı Dünya’da olduğu gibi buralardaki zeki yaşam formlarının ve gezegenlerin oluşması 5 milyar yıl sürmüş olabilir. Dünya’ya benzerlikler gösteriyor olabilir” ifadelerini kullandı.
Daha önce 2012 yılında yapılan benzer araştırmada, Dünya’ya benzer gezegenlerin oluşması için “asgari gezegen metal-maden oranı”na ulaşılmasının gerekli olduğu ortaya çıkmıştı.
Dünya dışı uygarlıklar var olsa bile, onlara ulaşmak oldukça zor. Çünkü en yakın uygarlığın yaklaşık 17 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu tahmin ediliyor. Onlarla bir şekilde iletişim kurmak da yine insanlık adına büyük bir meydan okuma.
Kaynak: Euronews