AKP iktidarı Aydın coğrafyasının yüzde 85’ini JES sahası olarak belirledi. Amadeus Resources Enerji adlı Avustralyalı şirket Afrodisyas Antik Kenti’nin hemen yanına 189 hektar tarım arazisi üzerinde sondaja başlıyor
Aydın’da ÇED süreci nisan ayında başlatılan JES’le ilgili kafa karıştıran gelişmeler yaşanıyor. Amadeus Resources Enerji adlı Avustralyalı şirket önce Denizli’de 20 JES sondaj başvurusu yaptı. Ancak sondaj alanlarının Aydın il sınırında olması nedeniyle süreci Aydın Karacasu ilçesine taşıyarak Aydın ve Denizli il sınırları kapsayan 4312.24 hektar alan içinde Aydın Karacasu ilçesi Ataeymir Mahalle sınırlarında 189.31 hektar tarım arazisini kapsayan 3 adet jeotermal enerji santrali için sondajların başlayacağı duyuruldu. Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı olduğu 21 Nisan’da başlatılan ÇED sürecinin sonucuyla ilgili hiçbir açıklama gelmeden sondaja başlanacağı duyurulması dikkat çekti.
Sondaj sahası tarım arazisi
Karacasu Ataeymir Mahallesi Cumhuriyet mevkiinde yapılması planlanan sondajlarla ilgili şirketin hazırladığı ÇED raporunda, “Talep edilen sondaj alanlarının tamamı tarım arazileri üzerinde bulunmaktadır” ibaresi yer alıyor. 3 sondaj sahasının 7-3 ve 13 olmak üzere toplam 23 parsel tarım arazisi üstünde sondaj yapılmak istenmesi büyük tepkilere yol açmıştı. ÇED raporunda jeotermal kaynak aranacak ibaresine karşın sondajların yerin 1480 metre altına kadar ineceğinin belirtilmesi burada enerji üretim amacıyla sondaj yapılacağını gösteriyor. Avustralyalı şirket daha önce Denizli’nin Tavas ilçesi Solmaz köyünde 20 ayrı noktada jeotermal enerji santrali (JES) için sondaj kuyusu açacağını duyurmuş olması şirketin bir telaşe içinde hareket ederek bir an önce sondajlara başlama hevesini ortaya koyarken, Ekim 2020’de iktidarın YEK teşvikleri ile JES’lerden enerji alım fiyatının kilowat başına 10.5 cent olması bu hevesinin nedeni olarak görülüyor.
Kömür sondajı JES çıktı
Karacasu Ataeymir’de jeotermal enerji santrali kurulmasına karşı çıkan bölge halkı, JES’in en önemli geçim kaynakları olan zeytinciliğe ve tarımsal üretimlere zarar vereceğini belirterek tepkilerini ortaya koymuşlardı. Bölge halkı, salgın nedeniyle evlerinde kalmaya devam ederken JES’le ilgili sürecin başlatılmasına tepki gösterdiler. Yaklaşık 3 yıl önce jeotermal şirketleri tarafından ‘kömür arıyoruz’ bahanesi ile yurttaşlar kandırılarak Karacasu ilçesinde jeotermal kaynak araştırma çalışmaları yapıldığı ise bölge halkı tarafından belirtilmesi dikkat çekiciydi. Diğer yandan, Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal’ın, “Benim bu konuda hiçbir bilgim yok. Bu bilgiler nereden alınıyor bilmiyorum. Bize bilgilendirme yapılmadı” sözleri bir başka dikkat çekici noktaydı.
Afrodisyas tehdit altında
Aydın genelinde Germencik’ten Buharkent’e kadar her yanı işgal eden ve halkın yoğun tepkisine neden olan jeotermal santralleri Aydın’ı adeta JES cehennemine çevirirken, Aydın coğrafyasının yüzde 85’i JES sahası olarak ilan edildi. Dünyaca ünlü antik kent Afrodisyas’ın bulunduğu Karacasu Ataeymir’de bölge halkı, tarım arazilerini jeotermal baskısına karşı korumaya çalışıyor. Kazı çalışmalarının devam ettiği antik kent ise JES çalışmaları nedeniyle tehdit altında. 1958 yılında ünlü fotoğrafçı Ara Güler tarafından keşfedilen Afrodisyas, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Son 3 yılda yapılan kazılarla antik kentte birçok tarihi bulgu ortaya çıktı.
EKOLOJİ SERVİSİ