HDP Hakkari İl Örgütü, belediyelerine atanan kayyumların yolsuzluklarının yer aldığı raporu açıkladı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari İl Örgütü, 2014 yerel seçimlerde kazandıkları belediyeye 11 Eylül 2016 yılında atanan kayyımın yolsuzluklarına ilişkin açıklama yaptı. İl örgütü binasında yapılan açıklamaya HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede, İl Eşbaşkanı Sinem Seven, yerine kayyum atanan Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı ve meclis üyeleri katıldı. Açıklamayı yerine kayyım atanan Hakkari Belediye Eşbaşkanı Hümeyra Armut okudu.
Kayyum Rejimi
İktidarın belediyelerine yönelik kayyum atamaları ile özgürlükçü yerel yönetimler anlayışının hedef gösterildiğini söyleyen Armut, “HDP, kayyum atamalarını, Kürtlere karşı sürdürülen inkâr politikasının bir devamı olarak kodluyor, biz Hakkari HDP yönetimi ve partimize gönül vermiş seçmenlerimiz bu dönemin adını ‘Kayyum Rejimi’ olarak ifade ediyoruz” dedi.
Yapılan usulsüzlükler
31 Mart yerel seçimlerinde eşitsiz koşullarda her türlü anti demokratik uygulamalara maruz kaldıklarını ve Hakkari Belediyesi’ni 207 milyon 733 bin TL borç ile devraldıklarını ifade eden Armut, bir önceki kayyımın yaptığı usulsüzlükleri ise şöyle sıraladı:
“-İller Bankası Genel Müdürlüğünce 2013 yılında yapılan Hakkâri merkez içme suyu yapım işi yaklaşık 33. 000.000 TL bedel ile ihale yapılmış ve işin bitim süresi 2017 olmasına rağmen belediyeye geldiğimizde işin halen bitmediğini fakat işin geçici kabulünün yapıldığını gördük. Bu 3 yılda firmaya usulsüz süre uzatımları verilmiş bu firmaya menfaat sağlarken belediyeyi de büyük zarara uğratmıştır.
-Belediyeye yaklaşık müşavirlik kredi faizi ve belediye başkanlığınca yapılan harcamalar dâhil toplam 2020 yılı itibariyle 60 milyon TL’ye mal olmuştur. *İçme suyu şebeke ihalesinde yapılan usulsüzlükler net bir şekilde ortada olmasına rağmen tüm bunlar görmezden gelinerek halkın temel hakkı yandaş firmalara peşkeş çekilmiştir.
-2017 yılında mezbahan yapımı için 510 bin TL bir kesim atölyesi alınmış ve 2018’de 267 bin TL ye heyelan bölgesi olan sümbül mahallesi mevkinde de bir mezbahane yapılmıştır. Bölgedeki toprak kaymasından kaynaklı yapılan istinat duvarı işe yaramamış ve mezbahanede çatlaklar oluşturarak mezbahaneyi kullanılmaz hale getirmiştir. Belediyenin aktif bir birimi olmasına rağmen mazbahanenin yapıldığı alana araçların gideceği bir yolun yapılmadığı, mezbahanenin suyunun akmadığı, elektriğin olmadığı ve kanalizasyon hattının tam olarak döşenmediği görülmüştür.
-31 Mart seçimlerinden önce sadece siyasi çıkar ve yandaşa para kazandırma amacıyla kış aylarında asfaltlama çalışmaları adı altında 6 milyon 500 bin TL kamu zararı yapılıyor. Kışın ortasında yapılan asfaltlama bir iki ay geçmeden asfaltın yüzde 90 çökmüştür.
-Hakkâri merkezde 500 firma bulunmaktadır. Ancak 2018 yılı faaliyet raporunda olduğu gibi bu firmalar göz ardı edilmiş ihalelerin çoğu aynı firmalara verilerek kamu yararı göz ardı edilmiştir.
-Kent park olarak bilinen ve iller bankasından kredi yoluyla yapımı tamamlanan yaklaşık 2 milyon 700 bin TL’ye mal olan işle ilgili proje ve ekleri incelendiğinde çocuk oyun grupları spor aletleri ve parktaki aydınlatma imalatlarının Türkiye’de sadece tek bir firmayı işaret etmektedir.”
HAKKARİ