Seçimlerin ardından başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte hükümetten yasa tasarısı gelmemesi, yalnızca milletvekillerinin yasa önerisi vermesi sistemde belirsizliğe neden oluyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanacak uluslararası antlaşmaların Meclis’te nasıl yasalaşacağı konusunda tartışamalar var.
Anayasa değişikliği şart
Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, Meclis’in yeni yasama yılına başlamasıyla birlikte ilk gündem maddesini TBMM İçtüzüğü’nde yapılacak değişiklikler oluşturacak. Yeni sistem nedeniyle ortaya birçok boşluk çıktı. Artık Meclis’e karşı sorumluluğu olmayan bakana milletvekilerinin sorduğu sorular yanıt bulamıyor. Bakanların davet üzerine komisyonlardaki toplantılara katılabilmesi, ancak genel kurula katılmamaları yönünde düzenleme yapması bekleniyor. Ancak hem komisyonlardaki hem de genel kuruldaki görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını kimin yanıtlayacağı tartışma konusu oluyor.
Sorumsuz sorumlu!
Yeni sistemle ilgili olarak uygulamada yaşanacak bu ve buna benzer sıkıntı, boşluk ve belirsizlikler nedeniyle çok geçmeden yeni bir Anayasa değişikliğinin kaçınılmaz olacağı belirtiliyor. Yeni sistemle birlikte artık yürütme organının TBMM’ye yasa tasarısı sunma gibi bir yetkisi yok. Yasal düzenlemelerle ilgili yasa önerisini yalnızca milletvekilleri verebiliyor. Ancak bu noktada uluslararası antlaşmalarla ilgili aynı yöntemin uygulanıp uygulanmayacağı tartışılıyor. Antlaşmanın Meclis’e gönderilmesinin ardından nasıl bir prosedür uygulanacağı belli değil. Anayasadaki ‘yasa’ zorunluluğu nedeniyle antlaşmaların uygun bulunduğuna ilişkin bir yasa önerisi verilmesi gerekiyor. Hiçbir milletvekilinin bu yönde bir yasa önerisi vermemesi olasılığına karşı ne yapılacağı belli değil. Öte yandan Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’yle 2 Temmuz 2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırılan 19 kurul, komisyon ve komiteye mevzuatta tanımlanan görev ve yetkiler kurum ile makamlara devredildi. Kurulların çoğunluğu Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Kurullar arasında ekonomiden tarıma 19 kurul yer alıyor.
ANKARA