Bugüne kadar yüzlerce kilam bestelediğini belirten dengbêj Naîf Munisî, dengbêjliğin Kürt halkının kültürü ve tarihi olduğunu dile getirdi. Munisî, küçük yaşlarında dedesiyle sürekli dost meclislerine gelen dengbêjleri dinleyerek büyüdüğünü söyledi
Kürt tarihinin sözlü tarih aktarıcıları olan dengbêjlik geleneği sanattaki yerini günümüz koşullarına rağmen canlı tutuyor. Amed’ın Hazro ilçesine bağlı Munisî köyünde 1959 yılında dünya gelen Dengbêj Naîf Munisî, 8 yaşından beri aralıksız dengbêjlik yapıyor. 1968 yılında ailesiyle birlikte Sur’a yerleşen Dengbêj Naîf Munisî, küçük yaşlarında dedesiyle sürekli dost meclislerine gelen dengbêjleri dinleyerek büyüdüğünü söyledi. Dengbêjlerin Kürt halkının kültürü olduğunu dile getiren Munisî,”Eğer Kürtler bugüne gelebilmişlerse, sanat, tarih ve kültürünü hala koruyabiliyorsa bu dengbêjlikle mümkün olmuştur. Dengbêjlik bir halkın tarihi ve kültürüdür. Biz Kürtler tarihimizi dengbêjlikle anlatırız, savaşlarımızı, hikayelerimizi, aşklarımızı ve destanlarımızı dengbêjlikle anlatırız. Kürt dengbêjleri tarihten bugüne Kürtlerin duygu ve seslerini taşımışlardır. Özelikle Dengbêjler yazılmamış Kürt tarihini ve edebiyatını, sanatları ile dile getirmiş ve yaşatmışlardır” dedi.
Küçük yaşta başladım
Serhat, Amed ve Botan bölgelerindeki dengbêjlerin söylediği kilamların kendisini çok etkilediğini ve o daha küçük yaştan dengbêj olmaya karar verdiğini dile getiren Munisî, dengbêjler içinde kendisini en çok etkileyenin Dengbêj Salihê Beynatê, Hüseyin, Tayip Sêrtî ve Şakiro olduğunu belirtti. Zamanla etrafında gelişen olayların duyguda olgunlaşmasıyla dile aktarıldığını kaydeden Munisî, Kürtlerin yüzyıllar boyunca yaşamış olduğu acı, keder, mutluluk, aşk ve göç gibi olayları dengbêjlik sanatı üzerinden bu günlere kadar aktarıldığını ifade etti.
DİYARBAKIR