Yargıtay 16’ncı Ceza İdaresi, Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün öldürülmesine ilişkin Şerif Mesutoğlu’na verilen hapis cezası onandı
Yargıtay 16’ncı Ceza İdaresi, Mardin’in Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün makamına konulan bombayla öldürülmesine ilişkin Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hapis cezası kararını onadı. Yargıtay, sanık Şerif Mesutoğlu’nun, “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek”, “Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmeye teşebbüs etmek” ve “Patlayıcı madde bulundurmak” suçlarından aldığı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 28 yıl hapis cezasını onadı. Yargıtay, ayrıca sanıklardan Fikret Deniz hakkında, “Ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkındaki kanuna muhalefet” suçundan verilen 5 yıllık hapis cezasını da onadı.
Yargıtay, sanıklar Abdulkadir Deniz, Ahmet Deniz, Fikret Deniz, Hüseyin İzci, Mehmet Ali Yazıl ile Saime Ateş Mesutoğlu hakkında, “Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak ve bomba kullanarak öldürme” iddialarıyla verilen beraat kararlarını da “yerinde” buldu.
Aile emniyet müdürünü işaret etti
Mardin’in Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk, 10 Kasım 2016 tarihinde makamına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmiş, sonrasında olaya ilişkin gözaltına alınan 71 kişiden 15’i tutuklanmıştı. Tutuklular hakkında açılan dava da geçtiğimiz yıl Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanmış ve 14 kişi hakkında beraat kararı verilirken, dönemin Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Şerif Mesutoğlu hakkında, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl hapis cezası verilmişti.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, 8 kişi hakkında verilen kararı bozmuş, Mesutoğlu ve 6 kişi hakkındaki kararı ise “uygun” bulmuştu. 8 kişi hakkında Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi’nde başlayan yargılamada Safitürk ailesi, 3 yılı aşkın bir süredir mahkemeler tarafından ifadesine başvurulmayan dönemin Derik İlçe Emniyet Amiri Hakan Kutluay’ı işaret ederek, “Bu olayın baş faili emniyet amiridir. Emniyet amiri delilleri yok etmiştir. Bu amir devleti temsil edemez. Bu olayı emniyet amiri çözecektir” ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından mahkemece dinlenmesine karar verilen Kutluay, üzerine atılı iddiaları reddetmişti.
Tanık Türkçe bilmiyor
Sonrasında, davanın en önemli tanığı olarak gösterilen Mehmet Ali Gezginci’nin engelli ve Türkçe bilmediği ortaya çıktı. Gezginci’nin, kendisine sorulan sorulara sadece Kürtçe “Evet – Hayır” şeklinde cevap verdiği anların görüntüleri kamuoyuna yansımıştı.
Dosyada yer alan ve PKK sığınağında ele geçirildiği iddia edilen el yazısıyla yazılmış olan not kağıdının fotoğrafından çekilen fotokopi üzerinden kriminal inceleme yapıldı ancak orijinaline ulaşılamadı. Safitürk’e ait cep telefonunun içindeki bilgilere de yine “telefonun tahrip olduğu” ve “şifresinin açılamadığı” iddiasıyla ulaşılamadı.