ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz’un yargılandığı davada karar çıktı. Topuz “FETÖ’ye yardım” suçlamasından 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı
Metin Topuz neden tutuklandı?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2016’daki darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen Yapılanması ile bağlantılı olduğu iddiası ile Topuz hakkında soruşturma başlattı.
Savcılık, Topuz’un özellikle 2013 ile 2016 yılları arasında savcı Zekeriya Öz ve 17-25 Aralık’taki yolsuzluk soruşturmalarında görev yapan dönemin emniyet yetkilileri Yakup Saygılı ve İbrahim Şen gibi isimlerle telefon görüşmeleri yaptığının tespit edildiğini açıkladı.
Savcılık ayrıca, Topuz’un darbe girişimi öncesinde bu girişimde rol aldığı söylenen bazı askerlerle de temas kurduğunu öne sürdü.
Bu görüşmeler nedeniyle Topuz, Eylül 2017’de gözaltına alındı. Topuz hakkında Şubat 2019’da hazırlanan iddianamede, ağırlaştırılmış müebbet ile 20 yıldan 35 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Mart ayında yapılan duruşmada, savcı, esas hakkındaki mütalaasını okudu ve Topuz’un “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Topuz’un yargılandığı davada duruşmaları ABD konsolosluk yetkilileri de takip etti.
Türkiye ile ABD arasında neler yaşandı?
Metin Topuz’un tutuklanması, 2017 yılının sonlarında Türk-Amerikan ilişkilerinde ciddi bir kriz yaratmıştı.
Topuz’un tutuklanmasından “büyük rahatsızlık” duyduğunu belirten ABD, bu gelişmeye sert tepki göstererek, Türkiye’den yapılan göçmen olmayan vize başvurularını askıya aldı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada kararın gerekçesi, “Son zamanlarda yaşanan olaylar ABD hükümetini Türkiye’nin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin verdiği güvenlik taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır” olarak açıklanmıştı. Türkiye de karşılık olarak ABD vatandaşlarına uyguladığı e-vize uygulamasını durdurdu.
HABER MERKEZİ