Ege’de jeotermal enerji santralleri yapılmasına karşı uzmanlar ve yöre halkı uyarıyor
Ege Bölgesi’nde birçok il ve ilçe Jeotermal Enerji Santrali (JES) şirketlerinin kıskacı altında.İzmir’in Tire ilçesine bağlı Başköy mahallesinde Yayla Yakası mevkiinde jeotermal kaynak için sondaj çalışması yapmak isteyen Pozitif Enerji Mühendislik Şirketi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için valiliğe başvuruda bulundu. Firmanın ÇED olumlu raporu alması halinde, mahalle yakınında bulunan ve hazineye ait olan onlarca incir, zeytin ve ceviz ağaçları zarar görecek. Firma,İzmir Valiliği’ne yaptığı başvurusunda sondaj faaliyeti için toplamda 5 bin 431 metrekarelik bölgeyi ÇED alanı olarak belirledi. Projenin dosyasındaki bilgilere göre, proje sahası, 1/100 bin ölçekliİzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda orman alanı lejantında kalıyor. ÇED olumu görüşü çıktığı takdirde, sondaj için toplamda 1218 metrekarelik alan üzerinde öncelikle bitkisel toprak sıyırma işlemleri gerçekleştirilecek.
950 bin TL harcanacak
Öte yandan sondaj çalışmalarının yapıldığı sırada ağır iş makinelerinin kullanılacağı proje kapsamında 20 metreden fazla alanda gürültü kirliliği oluşacak. Yine sondaj çalışmaları için 13 metre küp suyun kullanılacağı proje için 950 bin TL harcama yapılacak. Bölgede yaşayan yurttaşlar ise projeye oldukça tepkili. Bu yüzden imza toplayan yurttaşlar, hafta içinde sonda araması yapılmak istenen alana gelen firma mühendislerine de tepki göstererek çalışma yapılmasına izin vermedi.
‘JES’e izin vermeyeceğiz’
Başköy Mahalle Muhtarı Salih Gülmez, Tire’de bulunan insanların çoğunun tarımla uğraştığını belirterek, zeytin, incir ve ceviz ağaçlarının JES’ten etkileneceğini söyledi. Ne olursa olsun JES’lerin karşısında duracaklarını dile getiren Gülmez, JES firmasının ismini 1 ay önce öğrendiklerini ve firmanın 2016 yılından bu yana bölgede gizlice çalışma yürüttüğünü kaydetti. Çevre Koruma Ve Yeşillendirme Derneği Başkanı Süleyman Höyük de, firmanın ÇED başvurusu yaptığından bu yana JES kuyularına karşı hayır kampanyası başlattıklarını söyledi. Başköy mahallesinde yaşayan ziraat teknisyeni Temel Tekin de, JES kuyuları açıldığı takdirde felaketlerin ardı arkası kesilmeyeceğini ifade etti. Temel, “Atık suların burada döndüğünü düşünürsek burası çöle döner. Ege’ye JES’ler yapılmaya devam edilirse en fazla 10 yıl içinde hayat biter. Her yer kuruyacak. Bunun hesabını yapamıyorlar. Sadece para gelsin mantıkları var” diye konuştu.